Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
De neus aanraken
'Als mensen liegen, raken ze vaker de neus aan. Dat komt omdat bij verhoogde stress de doorbloeding van de neus verandert. Uit onderzoek met infraroodcamera's blijkt dat de neus warm wordt als mensen liegen.
Non-verbale aanwijzingen
Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken. Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond.
Non-verbale signalen
Hoewel het lastig is om te bepalen of iemand liegt, kun je volgens Van den Bogert letten op red flags, zoals langdurig wegkijken, in de ogen wrijven, de ogen blokkeren, je oren dicht doen en signalen van ongemak zoals over armen, nek of handen wrijven.
Als mensen bedriegen, vertonen ze vaak plotselinge veranderingen in hun lichaamshouding. Vaak verstijven ze en staan beide schouders naar voren gericht. Leugenaars halen hun schouders op, bijvoorbeeld als ze een gerichte vraag beantwoorden.Ook het hoofd kan lichtjes voorovergebogen zijn.
Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Sommige mensen doen dit omdat ze onzeker zijn over hun prestaties of kwaliteiten. Liegen kan ook betrekking hebben op anderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verzinnen van leugens over iemand anders of roddelen. Dit kan als doel hebben om iemand anders omlaag te halen of juist om jezelf beter te voelen.
Narcisten, liegen tegen iedereen, zelfs tegen hun eigen kinderen. Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!!
Als je een leugen vertelt, gebeurt er namelijk enorm veel in je brein. Als je liegt, word je nerveus, gaat je hart sneller kloppen, ontstaat er een verandering in je ademhaling.Je stem klinkt net iets anders en je gaat een klein beetje meer zweten. Dat zijn allemaal signalen die een leugendetector meet.
Liegen kan werken als een soort verslaving; je gebruikt het om je te redden uit een ongemakkelijke situatie of als je je even niet goed voelt. Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Een pathologische leugenaar is iemand die ziekelijk vaak liegt. "Ze liegen niet over één feit, maar kunnen zo hele verhalen over hun eigen leven verzinnen", zegt Ursula gz-psycholoog Hendriks-Van den Bos van Psychocare.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Redenen voor liegen bij narcisten
Soms doen ze dit om redenen die vergelijkbaar zijn met de motieven achter onwaarheden van anderen. Ze kunnen ook onwaarheden verkondigen om hun imago te verbeteren, problemen te ontlopen, verantwoordelijkheden te ontwijken, of simpelweg om tegendraads te zijn en drama te creëren.
Hij is de man, de ziekelijke leugenaar, die van lieverlede eigen fantasieën voor waar houdt. Mythomanie, zegt de grote Van Dale, is 'ziekelijke fantasterij'.
Volgens de Dikke van Dale is liegen 'bewust (over iets) onwaarheid, leugen spreken. ' Dus alleen als je de waarheid kent en er opzettelijk in woorden een andere weergave van geeft, is dat liegen.
BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen.Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is.
Het kan kort duren, het kan lang duren. Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Een ander spreekwoord dat hier natuurlijk naadloos bijpast is eerlijkheid duurt het langst. Dat betekent dat je met eerlijkheid verder komt dan door te liegen.
1. Hij zit aan zijn oren. Schijnbaar kunnen leugenaars (onbewust) ook niet hun eigen leugens aanhoren. En ja: om deze reden gaan ze aan hun oren zitten door er bijvoorbeeld in te wrijven of aan hun eigen oorlel te trekken.