Maak tijd en ruimte om het conflict te bespreken. Laat elkaar uitspreken. Blijf bij het onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot het conflict, en weid niet onnodig uit over andere problemen in de relatie. Probeer dingen rustig te bespreken en aan te brengen en je niet beschuldigend of vijandig op te stellen.
Een conflict verwerken
Bij gevoelige mensen heeft dat proces meer tijd nodig. Om het loslaten van het conflict gemakkelijker te maken is het belangrijk dat u zich minder bezig gaat houden met de ander. Richt u in plaats daarvan op uw eigen emoties. Stop ze niet weg, maar observeer ze zonder erover te oordelen.
Oprechte nieuwsgierigheid – Vraag het hemd van het lijf en wees oprecht nieuwsgierig. Met als doel om erachter te komen welk belang iemand heeft. Stel bijvoorbeeld 5x (of meer) de waarom[1]-vraag, dan ben je al heel ver! Durf hierbij ook een gevoelige snaar te raken, want dan zit je vaak bij de kern!
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
“Spreek alsjeblieft wat rustiger, dan kan ik je helpen.”
Verzoek de ander vriendelijk om te bedaren (“Spreek alsjeblieft wat rustiger…”), want alleen zo kun je begrijpen wat er aan de hand is en er mogelijk zelfs iets aan doen (“… dan kan ik je helpen.”).
Principes voor conflictoplossing
Ury, Brett & Goldberg (1988) onderscheiden drie principes die ten grondslag liggen aan methoden voor conflictoplossing: macht, recht en belang.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Wil je op een constructieve manier ruzie maken dan moet je de gevoelens van de ander accepteren als iets dat vaststaat, een feit. Sommigen moeten wennen aan het idee van een emotie als een feit, omdat zij alles wat met gevoelens te maken heeft als persoonlijk beschouwen en dus niet verifieerbaar en 'dus' geen feit.
Om u hierbij te helpen staan hieronder voorbeeld vragen die bij een telefonische kennismaking houvast kunnen bieden: Hoe werkt de mediator? Heeft de mediator inhoudelijke kennis of is dat aan partijen? Is er ruimte/ noodzaak om zelf adviseurs te kiezen?
Constructieve conflicten zijn interpersoonlijke conflicten die voortkomen uit verschillen in perspectieven, vaardigheden, toegang tot informatie en uiteenlopende strategische focus. Daarmee kunnen verschillende denkwijzen expliciet tegenover elkaar gepositioneerd worden.