Aan de achterkant van de koe, tussen de uier en de vulva, loopt een zenuw. Wanneer die zenuw wordt gestimuleerd door er over te wrijven, gaat de koe spontaan plassen. Het bedrijf ontwikkelde een vrijhangende urinebak die achter de koe geplaatst kan worden, bijvoorbeeld wanneer de koe vreet in de krachtvoerbox.
We noemen dat de schede van de koe. In de schede bevindt zich de uitgang van de urineblaas, maar ook van de baarmoeder. Als het kalf volgroeit is, dan rekt deze uitgang helemaal uit en wordt zo groot dat het kalf er doorheen kan. Daarna krimpt het weer heel snel.
Volgens wetenschappers plast een koe tussen de 15 en 20 liter per dag, dus we kunnen de efficiëntie van ons systeem nog verder verhogen', geeft hij aan.
Urine bevat namelijk relatief grote hoeveelheden ureum (tot >90% van de N in urine kan van ureum afkomstig zijn), en na contact met mest wordt dit ureum zeer snel omgezet naar NH3. Dit gebeurt door urease (een enzym dat in de mest gevormd wordt door bacteriën).
Het voer dat koeien eten en verteren zorgt in meer of mindere mate ook voor stikstofuitstoot. “Zo geven boeren hun koeien vaak voer met net teveel eiwit (waar stikstof in zit), ongeveer 10 procent eiwit te veel. Dat komt in de urine terecht en vervliegt deels als ammoniak. Die ammoniak daalt neer in de natuur.
“De stikstofemissie is vooral in bepaalde gebieden erg hoog, vooral in noordwest-Duitsland, waar relatief veel veehouderij is”, legt Ehlers uit. Maar omdat Duitsland een veel groter landoppervlakte heeft dan Nederland, is de uitstoot relatief minder.
De koe stoot ongeveer evenveel broeikasgas uit als een gemiddelde auto die 25.000 km per jaar rijdt. Dus als je iets minder rijdt, wat de meesten van ons doen, stoot hij 1,5 tot 2 keer zoveel uit als het gemiddelde autogebruik van een gezin. Hoeveel koeien zijn er op de planeet? In Nederland zijn er 4 miljoen.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Zout is een onmisbare voedingsstof in het rantsoen van de melkkoe. Zout speelt onder andere een rol bij de vruchtbaarheid, de melkgift en de algehele gezondheid van de melkkoe. Een melkkoe verliest relatief veel zout doordat zij melk produceert.
Een koe die te weinig mineralen binnen heeft gekregen neemt gewoon een hap zand.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Urine bevat 85 % van de stikstof, kalium en 50% van de fosfor die het menselijke lichaam uitscheidt.
Een liksteen wordt gezien als een voer technisch additief dat vee naar believen zelf in kan nemen. Hierdoor wordt het zoutgehalte van de koeien op peil gehouden. Dit is voor boeren gemakkelijk te doen door het ophangen van likstenen. Deze hebben we bij Eurosalt voor weidedieren en zijn razend populair.
Likstenen zijn het antwoord op het risico van een zouttekort bij graasdieren. Omdat de dieren hun zoutopname heel goed kunnen reguleren, is de zoutvoorziening dan gewaarborgd. Overeten aan zout komt nauwelijks voor en is alleen een risico als het dier al langdurig heeft geleden aan een zouttekort.
Een liksteen of zoutsteen is een massief blok zout, dat wordt gebruikt om huis- of boerderijdieren in hun behoefte aan mineralen te voorzien. Vooral natrium komt niet voldoende voor in het natuurlijk voedsel.
Stap 3: Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven. Dit is de stap die de meeste mensen niet zetten, maar waar het wetenschappelijk bewijs zich voor opstapelt. Kippen kunnen tellen en zich inleven in de pijn van anderen.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Koeien hebben een unieke stem en kletsen met elkaar over hoe ze zich voelen. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Sydney die is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Koeien produceren methaan door bacteriële reacties bij de afbraak van ruwvoer in hun pens, maar zolang de grootte van de veestapel (en het productieniveau) gelijk blijven zorgen ze eigenlijk niet voor extra opwarming.