Vermeerderen. Een vijgenboom is gemakkelijk te stekken door een- of tweejarige takjes zonder bloemen of vruchten van ongeveer vijfentwintig centimeter enkele dagen in een glas water te zetten. Wanneer er wortels verschijnen, plant men de takjes bij een temperatuur van 20 °C in goede potgrond met 1/3 klei.
Bij eenhuizige vijgenbomen bloeien eerst de vrouwelijke bloemen, die de (zwangere) vijgenwesp aantrekt. Dit vrouwtje is nog geen 24 uur daarvoor uit een andere syconium gevlogen, en heeft daarbij pollen van de mannelijke bloemen meegenomen, waarmee ze de vrouwelijke bloemen bevrucht.
Vijgen hebben behoefte aan kalk, ik teel op zavel (aarde en zand), deze aarde is iets te zuur voor de vijg, dus geef hem elk voorjaar een handje vol kalk. Klei is lastig voor de vijg omdat deze voedzame aarde weinig vocht door laat. Ik zou de kleigrond vermengen met potgrond, tuingrond, of zand met een beetje kalk.
Vijgenboom stekken & vermeerderen
Vijgenboom stekken kunt u het beste doen als het niet vriest en voordat de vijg uitloopt. Knip wat stekjes af. Verwijder de onderste bladeren, maar zorg dat de knopen blijven zitten. Steek de stekjes in de grond en gebruik desgewenst stekpoeder om het wortelen te bevorderen.
De meeste vijgenrassen zijn zelfbestuivers. Er dus geen bestuiving van een andere vijg nodig om vruchten aan de boom te krijgen. Er bestaan uitzonderingen, dus let daarop als je een vijg koopt. De rijpe vijgen die de vijgenplant vanaf het tweede jaar produceert zijn talrijk heerlijk.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
Over het algemeen geldt dat vijgenbomen rond het midden van de lente geplant kunnen worden. Een jonge vijgenboom doet er ongeveer twee jaar over voordat het vruchten draagt. De vijgen van de meeste soorten worden aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst rijp.
Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind.
De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden. Ze zijn het meest bekend als mediterrane buitenplant. Je ziet ze daarom ook regelmatig in Nederlandse tuinen.
Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op.
Over het algemeen kan je van een buiten groeiende vijg best in december, als je de boom snoeit, stekken nemen. Stukken tak van twee jarig hout plant je voor tweederde in de grond. Maar ook in maart kan je stekken. Over het algemeen wordt dit met vijgen die als kuipplanten gedaan.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
De zaden kunnen worden uitgestrooid over zaai- en stekgrond en moeten niet worden bedekt met grond. Houd de grond constant vochtig, sproei af en toe met water en dek het geheel af met huishoudfolie of glas. Op een warme en zeer lichte plaats laten kiemen (enkele weken tot maanden).
Als je dacht dat je enkel in het buitenland kan smullen van vijgen recht uit de bomen, dan vergis je je! Zolang vijgenbomen maar in arme, goed gedraineerde grond staan, groeien ze ook in ons klimaat goed, én de vijgen zijn even lekker! Wil je graag kunnen snoepen van je vijgen, kies dan voor Ficus Carica.
Zowel de pitten als het vruchtvlees van vijgen zijn eetbaar. Hele verse vijgen kun je zelfs met schil en al opeten. Omdat vijgen zo zoet zijn, is het lekker om ze te combineren met gerechten met een meer pittige smaak.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Hou er rekening mee dat de vijgenboom heel groot kan worden dus zoek een plaats waar deze lekker kan groeien. Maak een gat in de grond, twee keer zo groot als de potmaat waar de plant nu inzit en 1,5 keer zo diep.
De vijgenboom groeit ongeveer een meter per jaar. Maar als de vijg in pot groeit, zal hij iets minder hard groeien omdat hij minder ruimte heeft om te wortelen.
Plant een vijgenboom (Ficus carica) het liefste op een wat drogere plek. In de zomer zal dan wel wat water nodig zijn, maar in de winter verdrinkt hij niet, en dat is erg belangrijk. Zorg ook dat de plek goed beschut en warm is, zodat de vruchten goed afrijpen en de vijg in de winter niet het gure weer meemaakt.
Als je een vijgenboom wilt planten kun je dit het best in het voorjaar doen. Na het planten knip je de scheuten tot 3 à 4 ogen in. Hij staat het liefst op een warme plek, in voedzame vochthoudende grond, die niet te nat blijft. De PH van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Vijgen houden van een neutrale of iets kalkrijke grond (de ideale pH is 6,0), op zure gronden is het daarom belangrijk om elk jaar wat kalk te strooien. Vijgen groeien van nature in schrale droge grond in mediterrane gebieden. Het is handig om die omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen.
Snoei vijgenboom
Eerst moet je bepalen wat voor vorm van vijgenboom je wilt hebben. Daar moet je de snoeiwijze op aanpassen. Wil je een open, brede kroon dat laat je de takken wat verder doorgroeien. Als je een compacte kroon mooier vindt dan kun je de takken halveren, zodat deze vertakken en een dichte kroon vormen.
Goedkope grote vijgenbomen kopen vanaf €47,50 | BoomNL - BoomNL.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.