Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Pizzastand. Deze stand is speciaal voor iedereen die gek is op pizza. Een combinatie tussen onderwarmte en de heteluchtoven zorgt ervoor dat jouw pizza perfect wordt afgebakken en een knapperige korst krijgt.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Hoe lang moet pizza in de houtoven? Bij 300-350 graden celcius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden volledig gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrandt!
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Welke Ovenstand voor diepvriespizza? De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
Bak de pizzabodem eerst voor op de plaat en voeg daarna pas de topping toe. Laat de plaat na afloop goed afkoelen buiten de oven voor je deze reinigt. Je kunt de pizzaplaat ook op de bbq plaatsen met een deksel en zo je eigen pizza maken. Hiervoor kun je een speciale pizzaplaat van Weber kopen.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Verwarm de oven voor: Elektrisch 220 graden, Hetelucht 200 graden, Gas stand 4. Verwijder de folie. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de voorverwarmde oven 11-13 minuten.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
6. ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM LEGGEN. Sommige mensen zweren bij een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven om 'm schoon te houden. Niet doen, want hierdoor kun je de hitte onderaan tegenhouden of net gaan reflecteren.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Voor de oven goed gebruikt kan worden, is het belangrijk deze drie keer achter elkaar rustig warm te stoken. Maak de eerste keer een klein vuurtje, en laat daarna de oven minimaal acht uur afkoelen. De deur moet hierbij open blijven. Herhaal dit nog twee keer, waarbij het vuurtje steeds iets groter mag worden.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Conclusie: neem een extra vierge olijfolie (of een met pepertjes) als het je gaat om de smaak. Neem een neutrale (olijf of plantaardige)olie als je vooral de andere ingrediënten op je pizza de ruimte wilt geven. Verhit olie in ieder geval nooit te lang en zeker niet te heet.