Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken.
Soepel en gehydrateerd houden
Hiermee houd je de huid soepel en masseer je het litteken, waardoor het minder zichtbaar kan worden. Zorg wel dat je een crème gebruikt zonder irriterende ingrediënten.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Schaafwond afdekken of niet? Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Als je een wond hebt, verbruikt je lichaam extra energie (calorieën), extra eiwit (proteïne) en soms ook extra vitamines en mineralen. Je lichaam gebruikt deze stoffen om de wond te laten genezen. Ook verlies je in sommige gevallen veel vocht via het wondvocht.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
Het werkt tevens ontstekingsremmend.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Helend en verzachtend
Chesebrough verfijnde en zuiverde het residu en bracht het in 1870 op de markt onder de naam Vaseline Petroleum Jelly, door velen ook wel “Wonder Jelly” genoemd.
Vaseline verstoord de natuurlijke vetlaag die zowel een droge als een vette huid hard nodig heeft. Op lange termijn maakt vaseline de huid afhankelijk. Denk hierbij aan de lippenbalsem verslaving.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1 - Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2 - Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3 - Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Wondverzorging. De wond en de eikel worden na de besnijdenis bedekt met Vaseline zalf. Vaseline geeft een goede wondbedekking en voorkomt dat de eikel of wond vast gaat plakken aan de luier of onderbroek.
Vaseline is een occlusieve moisturizer, wat betekent dat het vocht in de huid vasthoudt. Dit helpt de huid gehydrateerd en zacht te houden. Als u bijvoorbeeld last heeft van droge huid, met name in de wintermaanden, kan een dun laagje Vaseline droge huid helpen om vocht vast te houden en de huid soepel te houden.
Witte vaseline heeft een occlusieve werking. Dit houdt in dat het een beschermlaagje over de huid heen legt, waardoor de huid minder water afstaat en het vochtvasthoudend vermogen van de huid wordt verbeterd. Het gebruik van witte vaseline houdt de huid soepel, zacht en voorkomt verdere uitdroging.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Bij een gele wond is het wondbed bedekt met geel beslag dat gevormd wordt door necrose of fibrine. Deze, vaak taaie, laag moet altijd verwijderd worden. Dit kan chirurgisch, enzymatisch of autolytisch.