Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.
Bereiding. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp 15-20 sec/snelheid 10. Gebruik het geraspte parmezaan naar wens.
Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout. Voeg dus zeker niet te veel extra zout aan je gerecht toe als je deze kaas wilt gebruiken.
Pecorino eet je met…
Rode wijn (Chianti), witte wijn, marmelade/jam (van vijgen bijvoorbeeld) of honing (aanrader!) Natuurlijk kekker met pasta en pizza. De jonge pecorino eet je ook los met wat gemalen peper of met jonge tuinbonen.
Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. Deze variant is zelfs al speciaal voor u geraspt. De intens zilte smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Harde kazen zijn onder meer Pecorino Romano en Parmezaanse blokken. Deze harde kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopende harde kazen kunnen ongeveer 3 maanden in de koelkast worden bewaard. Eenmaal geopend zijn de kazen in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk. Zeer geschikt als kaas in de keuken (raspen), maar zeker ook bij een glas wijn. Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk.
Deze Pecorino kan 6 tot 8 maanden in vacuüm worden bewaard in een koele omgeving. Na opening altijd koel bewaren (liefst in koelkast) en wikkelen in bakpapier of huishoudfolie. Bij voorkeur een half uur tot een uur voor gebruik uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
De Pecorino kazen zijn harde Italiaanse schapenkazen met een pittige en zilte smaak. Omdat de kazen zo hard zijn, zijn ze perfect om te raspen.
De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Parmezaanse kaas kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren. Parmezaanse kaas kun je, mits goed afgedekt, kun je enkele weken in de koelkast bewaren. Wordt een stukje minder mooi, of er ontwikkeld zicht schimmel, dan kun je dit er simpel afsnijden. Stukken zonder schimmel kunnen gegeten worden.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Eetbare schimmels
Een aantal paddenstoelen, de vruchtlichamen van schimmels, zijn eetbaar. Zelfs penicilline wordt gemaakt uit een schimmelsoort. Ook schimmelkazen krijgen hun kenmerkende uiterlijk en smaak dankzij ongevaarlijke schimmels.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Leg in een ingevette ovenschaal een laagje lasagnebladeren. Doe hier een laagje gehaktsaus overheen, wat plakjes salami en stukjes gegrilde paprika. Maak op deze manier drie lagen en dek de laatste laag af met de rest van de saus, mozzarella en nog wat gegrilde paprika. Bestrooi met parmezaanse kaas.