Begin het gesprek daarom met het benoemen van het (gezamenlijke) doel van het gesprek en welke punten jullie gaan bespreken. Erg belangrijk hierbij; vraag vervolgens om bevestiging. Je zet jezelf hiermee bij wijze van in de driver's seat en neemt de ander als passagier mee in het gesprek.
Neem het initiatief door gebruik te maken van een simpele techniek: de brugzin, een verbindingszinnetje tussen het onderwerp dat op tafel ligt en het onderwerp waar jij over wil spreken.
Met samenvatten houdt de gespreksleider de aandacht vast, vooral als hij het gesprek samenvat in zijn eigen woorden. Zo dwingt hij zijn gesprekspartner op te blijven letten. Dat lukt ook door de ander direct aan te spreken met 'u' of 'jij'.
Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
Gebruik instemming als middel om het gesprek te onderbreken. Geef je gesprekspartner gelijk en wees enthousiast. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij zich gevleid voelt en dat je gesprekspartner denkt dat jij aan dezelfde kant staat in het gesprek. Dit geeft jou een kans om het gesprek over te nemen.
Eigen regie is: het vermogen om je eigen leven en noodzakelijke ondersteuning te regelen en het praktische vermogen om jezelf te redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht.
Regievoeren is de doelgerichte beïnvloeding van een samenwerking. Als regisseur ben je verantwoordelijk voor het functioneren van de samenwerking, maar tegelijkertijd ga je er niet over.
Hoe help je de cliënt het meest in het geven van regie?
De regie zo veel mogelijk bij de cliënt laten: informeren en op verzoek adviseren. De professionele deskundigheid inzetten wanneer de cliënt erom vraagt. Zelfhulp en lotgenotencontact: mensen met dezelfde soort problemen hebben veel baat bij elkaar.
Het concept eigen regie is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat ervaren eigen regie ouderen beter in staat stelt om met tegenslagen om te gaan, en het vermindert stress en bevordert het welbevinden*. Het zelf kunnen voeren van de regie is cruciaal voor de duurzame vergroting van kwaliteit van leven van mensen.
Waarom zou ik vanuit zelfregie werken? Ten eerste, omdat werken vanuit zelfregie mensen in een kwetsbare situatie helpt bij het vinden van eigen oplossingen. Juist in deze situaties is het voeren van de eigen regie belangrijk. Eigen beslissingen nemen, betekent zoveel mogelijk grip op de situatie houden.
Het 5A model is ontworpen om zorgverleners te helpen om structuur te geven aan zelfmanagementondersteuning (CBO, 2014). In het 5A model gaat het over: Achterhalen, Adviseren, Afspreken, Assisteren en Arrangeren (zie figuur 1). (levering van) zorg zijn vastgelegd.
Deze term wordt gebruikt voor de manier waarop iemand met de gevolgen van de ziekte om gaat zonder zijn persoonlijke identiteit te verliezen. Adaptieve opgaven doen zich voor op persoonlijk, sociaal, ziektegerelateerd en materieel gebied.
Zelfmanagementondersteuning is de ondersteuning die zorgverleners aan zorgvragers en hun familie en omgeving bieden, zodat zorgvragers zo goed mogelijk kunnen omgaan met de lichamelijke, sociale en emotionele gevolgen van hun gezondheidsproblemen. Dat kan alleen als er een goede vertrouwensrelatie is.
Eigen regie en autonomie zijn verwant. Beiden verwijzen naar het vermogen om zelf sturing te geven aan het leven. De aandacht voor eigen regie past binnen onze tijd: er is veel aandacht voor vrijheid van keuzes en een eigen leefstijl.