Goed kauwen
Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok. Veel honden doen het ook goed op beide soorten.
Wat we u wel willen aanraden, is om nooit geperst en krokant door elkaar te mengen. De maag van de hond vind het niet prettig om beide soorten brokken tegelijk te moeten verwerken en de hond kan hier buikpijn van krijgen. Wilt u dus overstappen van krokant naar geperst of andersom, doe dit dan in een keer.
Het is belangrijk dat het overgaan op ander voer langzaam en stap voor stap gebeurt. Om te beginnen geef je een kwart van het onbekende voer in het voer dat je hond gewend is. Dan doe je er gedurende 2 weken steeds wat meer nieuw voer bij, totdat je viervoeter enkel nog het nieuwe voer voorgeschoteld krijgt.
Het is belangrijk om geleidelijk over te gaan op ander voer. Voor de overstap op ander voer wordt aangeraden om een gewenningstijd van zes dagen aan te houden. Wanneer je overstapt van een krokante brok naar een andere krokante (geëxtrudeerde) brok kun je het voer geleidelijk mengen.
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Het kan zijn dat je hond reageert op de verandering en hierdoor diarree krijgt. Dit mag een aantal dagen duren maar mag niet te erg worden, en moet na een aantal dagen wel weer over gaan! Is de ontlasting alleen wat zachter dan normaal? Geen probleem, dit wordt na een paar dagen vanzelf weer normaal.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Circa 1 - 1,2% van het lichaamsgewicht (vuistregel), afhankelijk van de activiteit van de hond. Zoals bovenstaand schema al aangeeft mag je bij een pup de dagelijkse hoeveelheid verdubbelen, verdeeld over meerdere maaltijden per dag, een oudere minder actieve hond voer je minder dan de aangegeven hoeveelheid.
Farmfood HE is een geperste brok die met zorg is samengesteld. De samenstelling is naar mijn mening niet ideaal, ik vind namelijk dat er vrij weinig vlees en erg veel koolhydraten inzit. De brok bestaat voor ongeveer de helft uit granen, dit geldt ook voor de andere geperste brokken van Farmfood.
Merken geëxtrudeerde brokken
Merken krokante hondenbrokken zijn Carocroc, Renske (die hebben overigens tegenwoordig ook een lijn met geperste brokken) en Acana.
Farm Food HE Classic
Farm Food HE is een zeer hoogwaardige 'High Energy' geperste voeding voor elke hond, ongeacht leeftijd, activiteit of ras. Dit noemen we het 'All Life Stages'-concept en is gebaseerd op het gegeven dat de spijsvertering bij honden nog steeds gelijk is aan die van hun voorouder, de wolf.
Krokante hondenbrokken worden geëxtrudeerd. Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. De krokante brokken zijn harder waardoor honden er extra goed op moeten kauwen.
We adviseren om eten, en zeker droogvoer, in de originele verpakking te bewaren. Onze zakken zijn speciaal ontworpen om de brokjes langer vers te houden zonder dat het de voedingswaarde aantast. Een ongeopende zak brokken blijft 24 maanden goed, een geopende zak 3 maanden.
TotalCare Super Compleet is een vers diepvriesvlees speciaal ontwikkeld om in de natuurlijke behoeften van je hond te voorzien. Puur vlees, granen en groenten, oliën en vetten, aangevuld met natuurlijke vitaminen en mineralen maken dit een gezonde maaltijd voor iedere hond.
De acute vorm duurt maximaal ongeveer een week en wordt meestal veroorzaakt door parasieten zoals wormen, ontwormingsmiddelen, verandering van voeding, bedorven voedsel, vervuild water of een virus. Als je hond gezond is, gaat de dunne ontlasting meestal vanzelf over.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
Vuile pens bevat een schat aan voedingsstoffen voor je hond. Diezelfde bacteriën en verteringsenzymen die de herkauwer helpen om z'n voedsel te verteren, helpen namelijk ook bij de vertering van de voeding van je hond. Aanschaf van dure probiotica is bij het regelmatig geven van pens, dan ook niet nodig.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.