Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar: ook in de ingrediënten die in het deeg gebruikt worden zit veel verschil. Hierdoor is de kleur en smaak van de pasta ook verschillend per pastasoort. We zetten de verschillen voor je op een rijtje. De meest gebruikte tarwesoort in pasta is durum tarwe.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuïger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Verschillende diktes van spaghetti
Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven.
Lange en dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguini serveer je met romige sauzen carbonara, of lichte sauzen op basis van olie en witte wijn, zoals vongole.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Farfalle. Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Spaghetti. SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken. Spaghetti is heerlijk 'alla Marinara', met zeevruchten in een tomatensaus.
Maar hoe krijg je de saus dan zo romig… Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.
Om zonder room toch een romige saus te krijgen heb je eigeel nodig. Eiwit kan de saus namelijk wat 'waterig' maken. Maar let op: te veel eigeel maakt de carbonara weer te 'brokkelig'.
Zo ontstaan de vormpjes. De elleboogjes krijgen zo'n typische kromme vorm doordat de pastasliert door een scheefgeplaatste ring aan één kant wordt afgeremd. En dat de macaroni hol is komt doordat er een naald in de matrijs staat.
Mie is een Chinees deegwaar gemaakt van tarwemeel wat op een dunne Italiaanse spaghetti lijkt. Eiermie heeft als extra ingrediënt ei in het tarwemeel. Mihoen is een dunne sliert gemaakt van rijstbloem en lijkt op vermicelli.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.