Zoals hiervoor te lezen, zijn er veel verschillende factoren die de levensverwachting van konijnen bepalen. Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar.
Ze kunnen gemiddeld tien jaar oud worden. Helaas gaan veel konijnen op te jonge leeftijd dood. Vaak heeft dat te maken met ziekten en problemen door verkeerde voeding, niet laten inenten, verkeerde huisvesting of stress.
Vanaf ongeveer zes jaar merk je aan de onderstaande verschijnselen dat je konijn al wat ouder is. Je konijn krijgt steeds meer grijze, stekelige haren.De eetlust neemt af en de konijn verliest gewicht.Je konijn beweegt minder en slaapt veel.
Konijnen die buiten leven worden gemiddeld 6,6 jaar oud. Konijnen die binnen leven gemiddeld 6,1 jaar oud. Vaak wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld in de zomer buiten en in de winter binnen, of overdag buiten en 's nachts binnen blijkt niet goed te zijn voor de levensduur van jouw konijn.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Konijnen hebben voldoende ruimte nodig in hun hok en ren, en ze vinden het niet fijn om te worden lastiggevallen door nieuwsgierige honden, katten of een luidruchtig tuinfeestje. Konijnen hebben ook het gezelschap en de uitdaging nodig die hen in staat stellen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen. Een konijn alleen is maar alleen en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Konijnen zijn vriendelijke en intelligente huisdieren die net als alle andere huisdieren de juiste zorg en aandacht nodig hebben. Hoewel ze vaak worden gezien als een goed huisdier voor kinderen, komt er behoorlijk veel kijken bij de verzorging.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
Het ras van het konijn
Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Als we het bovenstaande logisch uitleggen dan kunnen we er best vanuit gaan dat we een 0 kunnen plaatsen achter de leeftijd van een konijn vanaf 4 jaar oud. 4 = 40, 5 =50, 6 =60, 7=70 en 8 = 80 Waarbij 8 en 80 de gemiddelde haalbare leeftijden zijn van konijnen en mensen.
Konijnen kunnen veel ouder worden, leeftijden van 10-12 jaar zijn geen uitzonderingen. Ondanks de gemiddelde leeftijd op 6 jaar ligt kán een konijn dus veel ouder worden.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Een goed verzorgd konijnen bereikt gemiddeld een leeftijd tussen de acht en twaalf jaar, al zijn er konijnen die veel ouder worden. Het Guinness Book of World Records vermeldt dat het oudste konijn achttien jaar oud is geworden!
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Het is beter om konijnen samen te houden, toch weet nog niet iedereen dit. Konijnen hebben namelijk heel veel baat bij een soortgenootje, een konijn alleen houden kan grote nadelen hebben. Eenzame konijnen kunnen bijvoorbeeld allerlei vervelende eigenschappen ontwikkelen.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Laat je konijn afscheid nemen van zijn overleden vriendje
Wanneer je konijn niet gestorven is aan een besmettelijke ziekte, laat de overblijver dan waardig afscheid nemen van zijn levenslange partner. Leg het overleden konijn in een doosje en zet het in hun gezamenlijke leefruimte.
Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro. Het onderhoud kost ongeveer 30 euro per maand.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Niet-gecastreerde konijnen hebben de neiging om je voeten heen te gaan cirkelen en daarbij een soort knorrend of zoemend geluid te maken. Dit is hormonaal bepaald gedrag en klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor jouw konijn is dit evengoed een manier om te tonen dat hij je leuk vindt.
Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn.