Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben. Dazen zijn snel (25 km/h) en achtervolgen hun prooi hardnekkig, soms wel een kilometer lang.
Dazen dienen als belangrijke voedsel bron voor andere dieren, zoals vogels en andere insecten. Ook eten de larven van sommige dazen andere insectenlarven en pissebedden.
Geurbeleving en zicht van de daas
De geurbeleving van insecten is namelijk anders dan die van de mens: er zijn insecten die bloemen lekker vinden ruiken maar er zijn er ook die rottend vlees of uitwerpselen helemaal het einde vinden. En van de daas is het maar de vraag of ze wel kán ruiken.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
Wel zijn er diverse sprays om ze te bestrijden. Teekaway is een voorbeeld van zo'n bestrijdingsspray. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar middel dat wordt toegepast voor het (in de open lucht) beschermen van mens en huisdier tegen onder andere dazen. Het middel werkt maar liefst zes uur lang.
Zo voorkom je een dazenbeet
Dazen duiken vooral op bij warm en windstil weer. Dazen komen af op warmte en beweging, waardoor je vooral als wandelaar een goede prooi bent. Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd.
Dazen leggen hun eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Pijn door dazenbeet
Dazen (of paardenvliegen) zijn insecten die agressief gedrag kunnen vertonen. Zodra een daas op jouw huid landt, steekt hij zijn tanden in jouw huid. Hierbij snijdt hij de huid open, wat pijn veroorzaakt. Direct na de beet spuugt de paardenvlieg speeksel om te voorkomen dat het bloed stolt.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
De eitjes komen uit na ongeveer 1 tot 3 dagen. Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt circa 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt kruipt het imago uit de pop. De vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.
Dazen zijn overdag actief en komen vooral op warmte en beweging af. Ze kunnen, in tegenstelling tot muggen, door dunne kleding heen bijten. Wanneer je een wandeling door de natuur gaat maken, kun je het beste wat dikkere kleding aantrekken en dichte schoenen dragen.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
Horzel en daas
Horzels en dazen lijken veel op elkaar, maar een belangrijk verschil is dat een horzel niet kan steken en een daas wel. Een horzel heeft namelijk geen angel of scherpe tanden. Daarom hoef je niet te vrezen voor een horzelsteek. Wel moet je uitkijken voor dazen en hoornaars (grote wespensoort).
Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid. Zij komen vooral op warmte en beweging af. Ook sommige geuren zouden een aantrekkingskracht op steekvliegen hebben. De belangrijkste prooi voor de daas is grootvee (koeien en paarden) maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien.
Bij een dazenbeet wordt de huid open gebeten, waardoor u een wondje krijgt. Zo herkent u een dazenbeet: Jeukende huid. Scherpe en/of brandende pijn.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Dazen zijn veelal grijs of bruin. Afhankelijk van de soort worden ze 6 tot 30 millimeter lang.