De labrador-retriever of kortweg labrador is een hondenras dat afstamt van de sint-johnshond. Dat ras is vanaf midden 19e eeuw in Engeland gekruist met een aantal andere rassen, zoals de gordon setter, de spaniël, de flat-coated retriever en de Chesapeake Bayretriever. De St.
De Labrador Retriever is een ras dat redelijk snel volwassen wordt. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is. Veel Labrador Retrievers worden 12 tot 14 jaar oud.
In Engeland is de oudste hond ter wereld overleden. Labrador Bella stierf op 29-jarige leeftijd. Omgerekend naar mensenleeftijd werd het dier 203 jaar oud. De labrador stierf aan een hartaanval terwijl zij met haar baasjes op vakantie was.
De gemiddelde levensverwachting van een Labrador is 12 tot 12.5 jaar. Hoewel een recente studie suggereert dat bruine labradors gemiddeld een korter leven hebben, namelijk 10,5 jaar. Wat een stuk minder is dan andere kleuren labradors.
Zo blijken chocoladebruine labradors gemiddeld 10,7 jaar oud te worden, terwijl hun beige en zwarte rasgenoten een gemiddelde leeftijd van 12,1 jaar bereiken - dat is meer dan 10 procent langer. Chocoladebruine labradors hebben beduidend meer te kampen met huidaandoeningen en oorontstekingen.
Volwassen Labradors kunnen in principe zonder problemen tot 8 uur per dag alleen blijven. Je Labrador moet daarvoor echter wel goed getraind zijn én voordat je zo lang weggaat moet hij zijn energie kwijt kunnen.
Een volwassen Labrador voldoet aan 4 wandelingen per dag. Tijdens deze wandelingen kan hij al zijn energie kwijt, genieten van de buitenlucht en spelen met andere honden die jullie tegenkomen. Een Labrador wordt van al deze dingen enorm blij.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Veel mensen denken dat het een feit is dat grote honden goed tegen de kou kunnen, maar dat is het niet. Dit geldt namelijk alleen voor gezonde volwassen dieren die altijd buiten leven.
Waarom verharen labradors? Labradors verharen meestal meer dan andere kortharige rassen omdat hun haar ongelooflijk dicht is en een dubbele vacht heeft. Deze dubbele vacht bestaat uit een gladde buitenste laag haar, die waterdicht is, en een pluizige ondervacht om jouw Labrador warm te houden, ongeacht het weer.
De labrador is sterk en bewegelijk, krachtig in zijn uitingen en de staart hangt geen ogenblik stil. De labrador is bijzonder aanhankelijk, bezit een prima neus, is zeer zacht in de mond, erg leerzaam en wil zijn baasje graag plezieren. Hij is dol op andere honden, mensen en kinderen.
Jackrussellterriër. De jackrussellterriër was het hondenras dat het langst leefde. Gemiddelde levensduur: 12,72 jaar.
Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of... 203 mensenjaren).
Een nieuw wereldrecord: Chihuahua TobyKeith is de oudste hond van de wereld. Het dier is 21 jaar! Misschien denk je nu, dat is niet zo oud. Maar voor honden is dat heel oud.
10-jarige hond = 68 in mensenjaren. 11-jarige hond = 69 in mensenjaren. 12-jarige hond = 71 in mensenjaren.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
De meeste Labradors worden wat rustiger op het moment dat een tijdje volledig volwassen zijn. Meestal is dit op een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Ook daarna kan je Labrador nog druk zijn, maar meestal begint de hond rond deze leeftijd wat kalmer te worden.
Een maximum van 30% koolhydraten is ideaal voor de Labrador. Minder is altijd beter, zeker wanneer uw hond al aan vetzucht lijdt. Hondenvoer met veel vezels die zijn gewonnen uit appel, aardappel, pompoen en zoete aardappel is zeer geschikt voor de Labrador. Kies bij voorkeur voor een voeding die laag is in granen.
Het is een ras met een dubbele vacht dat bekend staat om het meerdere keren per jaar verharen van hun vacht, wat leidt tot veel losse vacht! Labradors verharen het hele jaar door licht, maar ze verharen twee keer per jaar veel meer dan normaal.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Vanwege hun fokerfgoed zijn Labradors zeker geschikt om buiten te slapen, maar ze kunnen niet het hele jaar door buiten slapen zonder enige hulp. Hun kortharige vacht zorgt ervoor dat ze, zeker in de winter, een warme schuilplaats nodig hebben. Een hond buiten houden vereist veel denkwerk en voorbereiding.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.