Wat kan ik hieraan doen? De stof is in het begin nog vrij stijf. Door het dekbed simpelweg te gebruiken wordt de stof soepeler en zachter, hierdoor wordt het geluid minder of verdwijnt het zelfs helemaal.
Regelmatig het dekbed uitschudden en af en toe bij droog weer buiten hangen in de schaduw, maakt het dekbed weer lekker luchtig. Wil je toch je donzen dekbed wassen – wat niet vaker dan eens in de 4 à 5 jaar hoeft – doe dit dan in een ruime wasmachine.
Naast dons kan een dekbed ook veren bevatten. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld.
In tegenstelling tot je beddengoed, hoeft je dekbed niet iedere week in de was. Probeer je dekbed wel zo vaak mogelijk te luchten. Wanneer je uit bed stapt, sla je dekbed dan terug zodat het kan luchten. Gemiddeld kun je het dekbed eens per 2-3 maanden wassen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Als u geen droger heeft ga het donzen dekbed dan NIET zelf wassen omdat er dan niks van over blijft, gaat muf ruiken en is niet meer te gebruiken. De Synthetische dekbedden zijn meestal wasbaar tot 60 graden. Ook hier geldt hoe groter het formaat dekbed hoe lastiger hij in de wasmachine past.
Niks is minder waar. Een donzen dekbed kraakt door de strakke hoes die om het dons heen zit, ook wel de inlet of de tijk genoemd. Gelukkig is die tijk zo dichtgeweven, anders zou het dons er doorheen kunnen komen.
Ganzen en eenden, dons en veren
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Gemiddeld gezien gaat een donzen dekbed tussen de 10 – 15 jaar mee. De volgende 4 zaken hebben invloed op de levensduur van je fluffy dekbed: De mate van onderhoud.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Een donsdeken gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt.
De meeste donzen dekbedden zijn overigens wel in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt, maar het is wel belangrijk dat de trommel groot genoeg is. Een donzen dekbed wordt nooit mooier van reiniging.
Vaker wassen bij allergieën
Heb je regelmatig last van allergieën? Dan kan het slim zijn om je dekbed vaker te wassen; denk hierbij aan eens 3-4 maanden. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor huisstofmijt, heb je sneller last van de nadelige gevolgen van een semi-schoon dekbed.
Wanneer je alle bacteriën in je dekbed wilt doden, dan raden we aan om je dekbed op minimaal 60 graden te wassen. Alleen voor sommige dekbedden is dit te warm. Kijk daarom altijd goed naar de wasvoorschriften op het label van je dekbed.
Dierenvrienden kunnen het beste kiezen voor Europees dons: daar geldt een verbod op levend plukken. Er bestaat ook dons dat 'geraapt' wordt van ganzen in de rui. De opbrengst is lager en dat maakt het ook duurder. Bij goedkoop dons bestaat het risico dat het van levende ganzen geplukt is.
Het beste vulmateriaal voor een dekbed hangt af van iemands voorkeuren. Natuurlijke materialen zoals dons, wol en katoen zijn licht en isoleren uitstekend, terwijl synthetische vullingen zoals polyester betaalbaarder zijn, maar minder goed ademen. Voor milieubewuste shoppers is bamboe de beste keuze.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Ten eerste kun je de lattenbodem van je bed plaatsen op onderzetpoten. Kies je voor onderzetpoten in plaats van dwarsbalken, dan staat de bedbodem als het ware los in je bed. De houten lattenbodems maken dan geen contact met het houten bed en dan kan er dus ook geen wrijving ontstaan.
Een Snoozing dekbedovertrek staat voor zacht beddengoed voor een zacht prijsje. Je hebt de keuze uit talloze materialen, maten en kleurstellingen.
Gebruik verder weinig wasmiddel. Een speciale voor zijde, wol of fijne was wordt aangeraden. Om ervoor te zorgen dat de vulling niet gaat samenklonteren, kunt u 3 tennisballen in de trommel erbij doen. Deze schudden de vulling op in de machine.
Om je dekbed te drogen heb je de keuze uit twee opties. Je kunt bijvoorbeeld je droogkast gebruiken, als je dekbed het toelaat tenminste. Controleer eerst het waslabel om zeker te zijn. Een donzen of synthetisch dekbed mag meestal wel in de droogkast, maar droog het bij een lage temperatuur van maximum 30°.
Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.