U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen.Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
Wil je dus vanaf je 18e motorrijden, dan rijd je eerst op een motor tot 125 cc, vervolgens vanaf je 20e op een motor met maximaal 35 kW en weer twee jaar later op een motor met onbeperkt vermogen. Wil je direct een motor met onbeperkt vermogen, dan moet je wachten tot je 24e.
Rijbewijs A1, A2, A
Vanaf 18 jaar theorie- en praktijkexamen. Met rijbewijs A1 mag u rijden op een motor van maximaal 125 cc. Het vermogen mag niet meer dan 11 kW zijn en per kilo ledig gewicht niet meer dan 0,1 kW.
Als je 18 of 19 jaar oud bent, kun je alleen het rijbewijs A1 halen. Met dat rijbewijs mag je rijden op motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW. Wil je een zwaardere motor rijden?
Ook biedt de verlaging van de minimumleeftijd voordelen voor de rijschoolhouders. Momenteel kunnen jongeren in Nederland vanaf hun zeventiende rijles nemen en vanaf hun achttiende opgaan voor het motorrijbewijs A1 (een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en 11 kW).
Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Bent u ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kunt u een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.
Een 600cc is een sterke motorfiets die de maximale snelheid van 130 km/u kan halen (210 kilometer/uur).
Vanaf 20 jaar kan je direct beginnen met het A2-rijbewijs en sla je A1 over. Met het A1-rijbewijs mag je op motoren tot 125cc rijden, met een maximaal vermogen van 11kW en maximaal 0,1kW per kilo.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1.
Leeftijd: vanaf 17 jaar les, vanaf 18 jaar examen. Rijbewijs: 10 jaar geldig. Examen: Theorie- en praktijkexamen.
2. Rijbewijs AM. Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.
Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Elektrisch maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
Met deze motor reden we namelijk het liefst over kronkelige buitenwegen met een maximumsnelheid van gemiddeld 80 km/h. Daar komt de A2-koning het best tot zijn recht. De motor is licht (190 kg rijklaar) en heeft vermogen altijd beschikbaar.
De wetgever heeft het in ieder geval over een lichte (tot 11kw), een middelzware (tot 35 kw) of een zware motor (onbeperkt).
Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware categorie) door het AVB en AVD-examen af te leggen. Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80.
Als je deze examens haalt vóór je 24e dan krijg je op je rijbewijs een code: Code 80. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Deze vervalt na 2 jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je eerder 24 wordt.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
De snelste motor ter wereld is de MTT Turbine Superbike Y2K ontworpen door Ted McIntyre. De geestesvader van deze motor voorzag de machine van een Rolls Royce Allison turbo motor, die gemaakt is naar het ontwerp van de turbine technologie van de marine.
Voorbeelden van beginnersmotoren
Meer standaard is de Honda Nighthawk 250 cruiser, de Suzuki GZ 250 is een prima beginnersmotor en de Yamaha Virago 250 cruiser een van de mooiste, maar smaken verschillen gelukkig. In de 500-cc-klasse heb je o.a. de Kawasaki Vulcan 500 LTD, Suzuki GS500E en Yamaha Virago 535.
Touring motoren
Als je niet van de gebaande paden af wil maar wel de meest comfortabele rit wil kun je het best een touring motor kopen. Deze motoren zijn groot, zwaar, hebben een flink vermogen en zijn de meest comfortabele motoren die je maar kunt kopen.