Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Iemand meenemen op de fiets is alleen toegelaten als je fiets beschikt over een ingerichte zitplaats. Het is dus verboden om iemand te vervoeren op de bagagedrager. In “amazonezit” meerijden (met twee benen langs één kant) is ook verboden.
Een kinderzitje achterop is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 jaar tot 6 jaar en maximaal 22 kilo wegen. De meeste bagagedragers hebben een draagkracht tot 25kg. Deze zitjes bieden vaak nog veel stevigheid en hebben ook nog stevige voetsteunen.
' Ronald ter Braak van Gazelle zegt: 'Een bagagedrager is bestemd voor het vervoeren van bagage en niet voor persoonsvervoer. Het belastbare gewicht mag niet meer zijn dan 15 à 40 kg. Boven dit gewicht kan metaalmoeheid ontstaan en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer, snorfiets of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.
Als je iemand wil vervoeren, moet je fiets een "ingerichte zitplaats" hebben. Dat is zowel een zitje als twee voetsteunen. De passagier mag nooit plaatsnemen op de bagagedrager en mag nooit in amazonezit (met beide benen aan één kant) meerijden. Vorig jaar kregen 93 fietsers hier een boete voor.
Op de meeste elektrische fietsen kun je een kinderzitje monteren aan de bagagedrager. Hier heb je in tegenstelling tot een kinderzitje voor, niet perse een elektrische moederfiets nodig. Bij de meeste e-bikes is de accu verwerkt in de bagagedrager. Om deze reden past niet elk achterzitje op een e-bike.
Bij veel elektrische fietsen heeft de bagagedrager een beschermende functie rond de accu. Naast de al vermelde risico's van iemand achterop nemen, loop je bij elektrische fietsen met de accu in de bagagedrager bij te zware belasting kans op vervorming en beschadiging van de accu.
Welke leeftijd de eerste fiets aanschaffen
Sommige ouders beginnen al bij 2 jaar. Anderen bij 3 of 4. Het hangt helemaal van je kind af waar het aan toe is. De gouden regel is: gewoon samen proberen.
De leeftijd
Voor elke leeftijd de juiste fiets!~Kinderen vanaf twee jaar kunnen beginnen op een driewieler of een loopfietsje (een fiets zonder pedalen). ~Om “als de grote mensen” te leren fietsen bestaan er fietsen met kleine wieltjes (12 en 14 inch) en meegroeiende loopfietsjes voor kinderen tussen 3 en 5 jaar.
Een fiets 2 jaar is logischerwijs bestemd voor kinderen die zich in de leeftijdsgroep van 2 jaar bevinden. Kies voor fietsen met trappers én zijwieltjes of voor een loopfietsje. Dat kan als een ideaal opstapje gezien worden naar een fiets 2 jaar met trappers.
Ja, Yepp achterzitjes zijn vaak geschikt voor elektrische fietsen.
1) Om de Yepp Maxi met Zadelbuis bevestiging te kunnen monteren zal er altijd ongeveer 4,5 cm ruimte moeten zitten tussen het zadel en de bagagedrager. Hier tussendoor zal de Frameklem/ Zadelbuis klem dan tussendoor lopen. Als hier voldoende ruimte is zal deze uitvoering op vrijwel iedere fiets passen.
Een elektrische moederfiets met bokstandaard en stuurslot is ideaal als je jouw kind voor- of achterop wilt vervoeren. Je e-bike staat extra stabiel, zodat je veilig en met gemak jouw kind in het zitje kunt tillen.
Er geldt geen minimumleeftijd voor het rijden op een elektrische fiets.
Dit is een rijwiel (met 2 of meer wielen) met trapondersteuning tot maximaal 25 km/uur en met een vermogen tot 1000 W (1 kW). Vanaf 16 jaar. Geen rijbewijs nodig. Als de elektrische motor enkel aandrijfkracht geeft als de bestuurder trapt (trapondersteuning), dan is een verzekering niet nodig.
Voor het rijden op een gewone elektrische fiets is geen rijbewijs vereist, er is ook geen minimale leeftijd aan gebonden. Voor de speed pedelec is een bromfietsrijbewijs (AM) verplicht en je moet minimaal 16 jaar oud zijn.
In 2022 is de boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets verhoogd naar 140 euro.
Duitsland: In Duitsland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Wel wordt het dragen van een fietshelm voor kinderen aangeraden. Frankrijk: In Frankrijk zijn kinderen jonger dan 12 jaar verplicht een kinderfietshelm te dragen. Dit moet ook wanneer ze achter- of voorop zitten.
De boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets is 159 euro. De boete voor het vasthouden van een telefoon is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 149 euro.
Is een baby fietshelm verplicht? Nee, in Nederland is het dragen van een helm door baby's voorop of achterop de fiets (nog) niet verplicht. Wel zijn er duidelijke redenen waarom een fietshelm wel eens zeer gunstig kan uitvallen voor baby's en kinderen in het algemeen.
Vanaf 8 jaar mogen kinderen vervoerd worden op een bromfiets of motor/motorfiets van meer dan 125cc, (met afhankelijk van de gestalte, een kinderbeveiligingssysteem en) met aangepaste kledij en een helm.
Ja, uw kind mag op uw bromfiets rijden.Er zijn dan wel extra regels van toepassing.Op de schade is dan een aanvullend eigen risico van € 500 van toepassing. Dit bedrag komt bovenop het standaard eigen risico van € 200.
Een Yepp achterzitje is al geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. De maximale leeftijd ligt rond de 6 jaar, maar dan is vooral het maximale lichaamsgewicht van 22 kg belangrijk. Alle achterzitjes van Yepp zijn gemaakt om flexibel te zijn voor opgroeiende kinderen én groeiende gezinnen!