Rijbewijs. Kijk voor de eisen die aan het rijbewijs worden gesteld op anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/voor-vertrek. Vaak moet de bestuurder ten minste 1 of 2 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs.
Voor het besturen van een auto geldt de minimumleeftijd van 18 jaar. Er wordt rechts gereden. Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht zowel voor- als achter in het voertuig. Het is verboden om te rijden met een mobiele telefoon in de hand of met een headset op.
In Nederland is iemand die voor het eerst zijn rijbewijs heeft gehaald gedurende 5 jaar een beginnend bestuurder. In Frankrijk is dat 3 jaar (of 2 jaar wanneer men één van de richtingen van het 'begeleid rijden' project heeft gevolgd om het rijbewijs te halen).
Rijbewijs - Frankrijk
Het Belgische rijbewijs categorie "B" is erkend en geldig in Frankrijk zonder enige formaliteit, ongeacht de datum van afgifte. De omwisseling tegen een Frans rijbewijs is niet meer verplicht sedert 01/03/1999.
Als u van plan bent om te rijden in een land buiten de Europese Unie, dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. U kunt dit aanvragen op het gemeentehuis. Het kost 16 euro en is drie jaar geldig.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Frankrijk: verboden, Flitsmeister geeft er enkel 'gevarenzones' in plaats van concrete flitspalen aan. Duitsland: verboden. Apps zoals Waze en Fitsmeister mag je niet gebruiken in de auto.
Alcoholtester: niet verplicht
Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben.
'Voor de terugreis geldt vanaf 8 augustus dat alle reizigers die Nederland inreizen vanuit een geel gebied in Europa (dus ook Frankrijk) een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona moeten tonen. ' Lees meer over de aanpassing van het reisadvies.
Je bent vervolgens 5 of 7 jaar beginnend bestuurder, omdat de leeftijd waarop je het rijbewijs haalt daarop wel van invloed is. Bovendien kan er sprake zijn van bijzondere situaties als je een buitenlands rijbewijs wilt omzetten of als jouw rijbewijs verlopen is en je die opnieuw wilt aanvragen.
Met het beginnersrijbewijs kan de overheid bestuurders die gevaarlijk of roekeloos rijden strenger aanpakken. U krijgt een strafpunt als de politie u staande houdt voor een verkeersovertreding. Denk aan te snel rijden, bumper kleven of het veroorzaken van een ongeluk.
In Frankrijk wil de overheid graag snel haar geld hebben, en wil men daar best iets tegenover stellen. De officiële boete voor een snelheidsovertreding tot en met 20 km/u bedraagt 68 euro. Betaal je die meteen of binnen 15 dagen, dan wordt het 45 euro. Doe je er langer dan 45 dagen over, dan ben je 180 euro kwijt.
In Frankrijk mag je al op je zestiende beginnen met het halen van je rijbewijs. Na een aantal theorie- en praktijklessen bij een rijschool mag je gaan oefenen op de weg. Er moet dan wel altijd een begeleider naast je zitten die al langer zijn rijbewijs heeft. Dat kan bijvoorbeeld je vader of je moeder zijn.
Wil je in 2022 Parijs met de auto inrijden, dan moet je een milieusticker op je voorruit hebben. Zonder deze sticker, ook wel milieuvignet genoemd, mag je de milieuzone van Parijs niet in en krijg je een boete van 68 euro. Er zijn 6 verschillende milieustickers, afhankelijk van hoe 'schoon' je auto is.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille (wat ongeveer overeenkomt met 0,25 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht). Voor beginnend bestuurders (die nog geen 3 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A of B) geldt een limiet van 0,2 promille.
Veiligheidshesjes Frankrijk
Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een reflecterend geel veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder maar ook de inzittenden van de auto moeten een hesje dragen zodra zij bij pech of een ongeval buiten de auto zijn.
Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in hun bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille (wat ongeveer overeenkomt met 0,25 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht).
Als je echter wat meer tijd hebt kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te vermijden en de (vaak rustigere) Franse binnenwegen te nemen. Bekende tolwegen zijn de Autoroute du Soleil (A6/A7) in het oosten van Frankrijk en de Autoroute l'Aquitaine (A10) in het westen.
Dit is vooral het geval in Vlaanderen. België is zeker niet het enige land dat trajectcontroles inzet. Ook Frankrijk, het land van de automatische radar bij uitstek, en andere Europese landen hebben deze controles op grote schaal omarmd.
Frankrijk verbiedt apps als Waze om alcohol- en drugscontroles aan te geven, ons land gaat het onderzoeken. De Franse overheid kan navigatie-apps zoals Waze en Coyote vanaf 1 november verbieden aan te geven waar er alcohol- en drugscontroles zijn.
Flitsmeister is afhankelijk van de reistijd, het aantal files en het aantal flitspalen die je onderweg tegenkomt. Voor een Android-telefoon is dit bij een gemiddeld verbruik 100mb per maand. Bij een iPhone zal dit 250mb per maand zijn.
Rijbewijs. Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
Een geldig legitimatiebewijs is: een Nederlands of buitenlands paspoort. een Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM) een Nederlandse of Europese identiteitskaart (ID-kaart uit een EER-land)
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven sinds 9 maart 2014.