Ook mogen ze dan juridisch hun geslacht laten veranderen. De minimumleeftijd om in Japan te mogen roken, gokken, alcohol te drinken en kinderen te adopteren blijft wel op twintig jaar staan.
De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen en nuttigen van alcohol ligt in Japan op 20 jaar. Onder de 20 mag je niet drinken in Tokyo.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget voor Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor€65 tot €80 kom je al een heel eind. Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers.
Japan staat nummer drie op de wereldranglijst van grootste economieën, na de Verenigde Staten en China. In 2014 was het Japanse BBP US$ 4602 miljard, ofwel US$ 36.205 per hoofd. De dienstensector domineert de economie met een aandeel van 75% gevolgd door de industrie met 20% en landbouw de rest.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Het Japanse woord voor eten is "gohan" [goo-han]. Het woord verwijst letterlijk naar gestoomde rijst, maar rijst is in Japan zo belangrijk dat gohan nu ook naar alle soorten maaltijden verwijst. Voor het eten zegt een Japanner "Itadakimasu" [ie-taa-dah-kie-mas], wat zoiets betekent als "ik ontvang dit voedsel".
Prik ook niet met je stokjes in het eten, bijvoorbeeld om takoyaki op te pakken, of een cherry tomaatje. En ja dat is soms ontzettend lastig en frustrerend. Leg je stokjes nooit op tafel maar altijd op de houder die daarvoor bedoeld is. Wijs niet naar mensen of dingen toe met je stokjes.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
De Japanse zithouding, ook wel de diamond pose, is een zittende rusthouding waarbij je met je billen op de hielen zit en je rug rechtop houdt.
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Het klimaat in Japan
Er zijn net als in Nederland 4 seizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter. De zomers (juli t/m september) zijn drukkend warm en vochtig. De winters zijn zacht, hoog in de bergen echter kouder. Maar het is een droge kou en er is 's winters veel zonneschijn.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.