Een testament blijft wettelijk altijd gelden.Er zit dus geen einddatum op. In de praktijk moet je een testament wel regelmatig herzien om te beoordelen of deze nog aansluit op jouw huidige situatie en wensen.
Wil je je testament laten vervallen dan is op grond van de wet vereist dat in een aparte notariële akte je testament wordt herroepen, oftewel ongeldig wordt verklaard. Voor het laten vervallen van je testament zul je dus altijd naar de notaris moeten.
De wet is van toepassing als er geen testament is (of als er een testament is waarin de wet van toepassing wordt verklaard). Is er een testament waarin van de wet wordt afgeweken, dan is dat altijd bindend.
Dat twintig jaar bewaren in een brandveilige kluis is een van de kosten die een notaris heeft aan een testament. Deze kosten zijn vaak niet bekend bij de mensen. Het goedkoopste is als je zelf nog weet bij welke notaris het testament ligt.
De kosten voor het herroepen van een testament lopen flink uiteen per notariskantoor. De prijzen beginnen met 100 euro, maar lopen op tot ruim 300 euro. De notaris vergelijken helpt je bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt.
Legitieme portie
U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.
Een testament kan nietig of vernietigbaar zijn. Dit zijn twee verschillende juridische termen, ieder met hun eigen rechtsgevolg. Een nietig testament wordt geacht nooit te hebben bestaan, en heeft daarom geen rechtsgevolg. Een vernietigbaar testament is echter geldig, zolang het niet vernietigd is.
Een testament blijft wettelijk altijd gelden. Er zit dus geen einddatum op. In de praktijk moet je een testament wel regelmatig herzien om te beoordelen of deze nog aansluit op jouw huidige situatie en wensen.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.
Afhandelen van erfenis door notaris
De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.
Nee, u heeft niet in alle gevallen een testament nodig. Het erfrecht is in Nederland in een wet vastgelegd. Deze wet regelt naar wie uw erfenis gaat na uw overlijden.
Wie kan een testament aanvechten? Iedereen die belang heeft bij een erfenis kan een testament aanvechten. Het beste doet u dit met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Hij of zij kan u helpen om het testament nietig te laten verklaren.
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders.
Executeur regelt zaken rondom erfenis
De begrafenis of de crematie. Maar ook betaling van schulden en verdeling van goederen. U kunt in uw testament iemand aanwijzen die de erfenis regelt: een executeur.
Het nietig verklaren van een testament hoeft niet veel te kosten, dit loopt soms tot 100 euro. Wanneer u de precieze kosten voor het nietig verklaren van een testament wilt weten, is het verstandig om hieronder het formulier in te vullen en vrijblijvende offertes op te vragen.
De notaris zorgt ervoor dat uw testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. U krijgt een kopie van uw testament mee naar huis. Het origineel bewaart de notaris in een kluis.
In een testament bepaalt de overledene wie de erfgenamen zijn en welk deel van de erfenis zij krijgen. Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Testament zoeken bij Centraal Testamentenregister
Als er een testament is, leest u welke notaris het testament heeft gemaakt. In het online register kunt u gelijk een notaris bij u in de buurt zoeken. Die kan het testament dan voor u opvragen. U kunt ook gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.
De andere helft van je vermogen, mag je verdelen zoals je wilt. Wensen over je uitvaart zet je beter niet in je testament. Meestal wordt je testament namelijk pas na de begrafenis of crematie gelezen. Wensen over je begrafenis of behandelingen, zet je best in je wilsbeschikking.
Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.
Een wettig opgesteld testament blijft dus altijd geldig. Tenzij het testament wordt herroepen. Een testament kan alleen herroepen worden als de erflater zelf nog in leven is en wilsbekwaam is. Anders blijven ook eventuele andere bepalingen, zoals legaten en uitsluitingsclausules geldig.
Op het niet uitvoeren van een testament staat geen sanctie. Het is niet strafbaar. Er is geen testamenten-politie of zo. En de notaris is als puntje bij paaltje komt ook geen hoeder van het testament: als de erfgenamen het anders willen, doet hij het anders.
De inhoud van een testament kan alleen ongedaan worden gemaakt door het maken van een nieuw testament, waarin wordt verklaard dat alle eerdere wilsbeschikkingen worden herroepen. Wordt er in het nieuwe testament verder niets bepaald, dan is op het overlijden het wettelijk erfrecht van toepassing.
Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen. Niet verdelen is geen optie. Uiteindelijk zal de nalatenschap toch echt afgewikkeld moeten worden.