Wanneer men de perzikboom goed bijhoudt met snoeien, zal de boom ongeveer 15 jaar oud kunnen worden. Snoeit men de boom niet, zal hij slechts een jaar of 8 worden.
De perzikboom wordt tussen de 4 en 10 meter hoog, kweekexemplaren blijven meestal wat kleiner. Goed om te weten: een perzikboom moet een jaar of drie zijn voor hij vruchten kan produceren. Perziken zijn, afhankelijk van de soort, heel zoet tot zoetzuur.
Verzorging. Perziken houden van een diep doorgewerkte, lichte kalkrijke grond (bijvoorbeeld zavel). Daarnaast waarderen ze een zonnige, beschutte standplaats, waar de grondwaterstand niet te hoog is. Ze kunnen het beste aangeplant worden in oktober of november.
Perzikbomen zijn snelgroeiende fruitbomen die 3 tot 4 jaar na het planten van hun zaadjes al fruit geven. De meeste tuinders kopen echter geen kwetsbare kiemplantjes, maar jonge bomen van kwekers, aangezien deze na 1 à 2 jaar al vol vruchten hangen.
Perzikbomen groeien het best op een goed doorlatende grond, welke niet erg gevoelig is voor late lentenachtvorst. - Perzikbomen verdragen geen te natte of koude gronden. - Ze groeien graag op een zonnige, warme plaats. - Perzikbomen zijn geschikt als leifruit tegen een muur of schutting.
Perzikbomen worden voornamelijk na de bloei gesnoeid. De vruchten komen slechts éénmaal op takken die het jaar tevoren zijn gevormd (Dus op het eenjarig hout). Ouder hout heeft de neiging om kaal te worden. Snoei tot jonge twijgen in tot op een spits toelopende naar buiten gerichte bladknop.
Perzik- en nectarinebomen
Deze bomen moet je snoeien van half april tot half september. Een algemeen geldende regel is dat je steenvruchtbomen net na de pluk in augustus snoeit. In deze tijd genezen de wonden sneller en heb je (veel) minder kans op infecties. Perziken groeien voornamelijk op één- of tweejarig hout.
Er zijn verschillende soorten perzikbomen die in Nederland goed vrucht geven. De perzikbomen kunnen zowel in een grote tuin als in een kleine tuin geplant worden, zolang ze op een vrij beschutte plek staan. Het verschil tussen de perzik en de nectarine is vooral de schil.
Steklengte ca 8-10 cm. Elke stek wordt boven en onder een blad afgeknipt. De bladeren op het onderste deel worden tot ca 1/2 van hun lengte verwijderd. De stekken worden dan in speciale stekgrond (zaai- en stekgrond) gestoken en afgedekt met plastiekfolie en/of krantenpapier om ze te beschermen tegen het verwelken.
De krulziekte kan effectief worden bestreden door middel van een bespuiting met bepaalde schimmelbestrijdingsmiddelen (fungiciden). Voor een effectieve werking moet de bespuiting al plaatsvinden op het moment dat de knoppen gaan schuiven.
Verwijder zoveel mogelijk het vruchtvlees van rond de stenen en spoel ze in proper water. Het vruchtvlees werkt remmend op de kieming. Laat de stenen niet uitdrogen! Bewaar ze vochtig in een bloempot met wat zaaigrond of potgrond tot u ze in volle grond kan uitzaaien (planten).
Het duitse ras 'Sugar Baby' ® geeft kleine tot middelgrote vruchten. De perzik is zeer zoet en heeft wit vruchtvlees, ook is hij opvallend rood van kleur. Deze perzik groeit goed in het Nederlandse klimaat en is goed winterhard, voor het beste resultaat kunt u hem wel beter beschut en op een warme plaats planten.
Vaak getroffen planten zijn perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen. De krulziekte kan alleen preventief worden voorkomen. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen (niet op de composthoop gooien) en vanaf het vroege voorjaar de vruchtboom te behandelen.
Perziken groeien in warme landen. Perziken komen oorspronkelijk uit China. De vruchten zijn een lange tijd geleden via het oude Perzië in Europa terechtgekomen. Tegenwoordig wordt de wilde perzik gekweekt in landen als Spanje, Italië, Nieuw-Zeeland en Portugal.
Van maart tot april verschijnen de mooie roze bloemetjes net voordat het eerste blad komt. De donkerrode glanzende bladeren zijn buitengewoon attractief en verlenen een exotisch uiterlijk aan de plant. De plant groeit compact en rechtopstaand tot ongeveer 1 meter hoog.
Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Het Latijnse woord “ persicus” betekent Perzisch. Er zijn heel veel soorten. Deze kunnen ook verschillen in kleur van het vruchtvlees, zoals wit , geel of rood. Echte kenners vinden de wit-vlezige varianten de lekkerste.
Perziken zijn ontzettend lekker en ook nog eens erg gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, bètacaroteen, vitamine C en diverse mineralen. Hierdoor helpen ze onder andere om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, om obstipatie te voorkomen en om je huid mooi en gezond te houden.
Heb je fruitbomen in de tuin? Dan moet je deze elk jaar snoeien om te kunnen genieten van een mooie en gezonde oogst. Lees in dit artikel wanneer het beste moment is voor het fruitbomen snoeien en hoe je dit het best kan doen.
Het klein houden van een Kersenboom vergt enige energie tijdens de snoeiperiode. Het is niet de bedoeling dat u de boom volledig kortwiekt. Want dit heeft invloed op de oogst die daarna in de zomer volgt. Snoei daarom altijd pas na de oogst, hierbij kunt u dode, beschadigde en kruisende takken wegsnoeien.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Met zijn fluweelachtige, goudgele schil heeft de perzik een zomerse uitstraling. De steenvrucht is dan ook volop verkrijgbaar in de warme maanden mei tot en met augustus. Het vruchtvlees is zacht en geurig en heeft een zoete smaak. Perziken zijn gezond en smaken heerlijk in een smoothie of door je yoghurt.
Witvlezige perziken zijn vrij uniek. Ze zijn sappiger dan de standaard gele perziken. Ze zijn vaak ook zoeter dan gele nectarines.
WERKWIJZE VOOR HET ZAAIEN VAN PERZIK EN NECTARINE. Verwijder nauwkeurig alle vruchtvlees, reinig de steen en bewaar hem op een vochtige plaats (Bijvoorbeeld in een pot met wat potgrond). Indien de steen toch uitgedroogd is dan kan u hem 24 uur in water leggen en nadien in potgrond of zaaigrond bewaren.