Begin 19e eeuw: Snus werd populair in Zweden en Noorwegen als vervanging voor het roken van tabak.
Snus (spreek uit 'snuus') is een rookvrij tabaksproduct met nicotine, dat begin 18e eeuw is uitgevonden in Zweden. Het begon als een variant van snuiftabak: een soort fijngehakte tabak, die oorspronkelijk ook gesnoven werd.
De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
Snus met tabak wordt ook wel Zweedse snus genoemd. Zweedse snus is een klein zakje met poeder en tabak dat de gebruiker tussen de bovenlip en het tandvlees doet. In Zweedse snus zit tabak. Daarom is deze snus verboden onder de Tabaks- en rookwarenwet (artikel 3a).
Waarom is snus verboden? Snus is schadelijk voor de gezondheid. Als iemand veel nicotine binnenkrijgt kan dit het zenuwstelsel beschadigen en hartritmestoornissen veroorzaken. Nicotine is verslavend, en snus kan een verslaving in stand houden.
kan 1 tandarts zien of jij snooze gebruikt. kunnen we zeker. het gebied waar jij 1 snooze zakje plaatst.
De opname van nicotine in het bloed gaat via snus langzamer dan via roken. Vandaar dat snus iets minder snel verslavend is dan gewone rooktabak. Ook zitten in (originele, Zweedse) snus maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen.Snus verhoogt dus mogelijk de kans op neuskanker en mondkanker.
Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit.
Zo bedraagt momenteel de straf voor de smokkel van snus een boete of een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren (artikel 3).
Snus zijn kleine zakjes met tabak met nicotine die je in je mond stopt. Sommige jongeren gebruiken snus als alternatief voor roken. Zo krijg je nicotine binnen, zonder schade aan je longen. Maar ook snus is ongezond.
De nicotine in snus heeft gevolgen voor de conditie van het tandvlees. De bloedvaatjes in het tandvlees vernauwen door de nicotine waardoor het tandvlees minder goed doorbloed is. Tandvlees is daardoor gevoeliger voor ontstekingen en wondjes genezen minder goed. Ook kunnen de mond en keel geïrriteerd raken.
Jamie Vardy gebruikte jarenlang openlijk
De Britse voetballersvakbond Professional Footballers Association (PFA) merkte in maart op dat een groeiend aantal spelers snus gebruikt. Leicester-spits Jamie Vardy deed het jarenlang openlijk. Leroy Sané, nu Bayern München, is nog zo'n grote naam.
Aan Vlaamse schoolpoorten en op TikTok-feeds is snus een echte hype. Het nicotineproduct dient niet om te roken, maar steek je gewoon achter je bovenlip. In de voetbalwereld is snus al langer populair, maar steeds meer mensen stellen zich daar nu vragen bij.
Een ander product waar nicotine in zit, zijn nicotinezakjes (ook wel snus genoemd). In Nederland is de verkoop verboden als ze meer dan 0,035 milligram nicotine per zakje bevatten. Toch worden op de markt zakjes met hoge concentraties aangetroffen en heeft 4,3% van de jongeren het afgelopen jaar snus gebruikt.
De Indianen gebruikten al tabak. Er oudste afbeelding van gebruik dateert van 300 jaar na Christus. Mogelijk is tabak ontdekt doordat Indianen tabaksbladeren gebruiken om er vuur mee te stoken. De rook was aangenaam en geurde sterk.
De Europese Commissie heeft het gebruik van snus in de rest van de Europese Unie verboden, omdat ze bang is dat er nog meer jonge mensen aan nicotine verslaafd zullen raken.
Zweden werd in 1995 lid van de EU. De EU had echter al sinds 1992 alle tabaksproducten voor oraal gebruik, met name snus, verboden. Zweden werd echter vrijgesteld van dit verbod ondanks zijn toetreding tot de EU.
Hoeveel wordt snus gebruikt onder jongeren? Jellinek heeft duidelijke signalen dat snus de laatste jaren populairder is geworden onder jongeren in Nederland. Na onderzoek in de regio Amsterdam in 2021 bleek dat 6 procent van de jongeren op MBO-scholen in de laatste 12 maanden een of meerdere keren snus had gebruikt.
Nicotinezakjes vallen niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze geen tabak bevatten. Deze producten vallen wel onder de Warenwet. Ze kunnen namelijk gezien worden als schadelijke levensmiddelen als ze meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Dit bleek in 2021 uit onderzoek van de NVWA en het RIVM.
Voor snus wordt de tabak gestoomd, fijngemalen tot poeder, samengeperst en verpakt in een zakje. Sigaretten worden gerookt. Snus wordt onder de bovenlip geplaatst. Snus lijkt dan misschien wel minder schadelijk dan sigaretten, toch is het even verslavend.
Nicotinezakjes zijn kleine zakjes waar een wit poeder in zit dat nicotine en smaakstoffen bevat. Ze worden bij gebruik onder de (boven)lip geplaatst. Nicotine wordt dan snel opgenomen via het tandvlees en wangslijmvlies.
Aan snus en nicotinezakjes raak je makkelijk verslaafd. De zeer verslavende stof nicotine wordt opgenomen door het slijmvlies in je mond. In de zakjes zitten ook andere schadelijke stoffen die slecht zijn voor je gezondheid. Stoppen is daarom een gezonde keuze.
Snus is een soort rookloze tabak in vochtig poedervorm, gemaakt van gestoomde tabak, die vervolgens gemalen wordt en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma's. Snus wordt voornamelijk geproduceerd en geconsumeerd in Noorwegen en Zweden en meer recentelijk in de Verenigde Staten.