Gebruik ongeveer één deel frituurvet of kokosvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan.
Kokosvet is goed bruikbaar, ook niet helemaal duurzaam, maar wel biologisch beschikbaar. Voordeel hiervan is dat kauwen er niet van houden en dat die dus niet alles voor de kleine vogels wegkapen.”
Je kunt gemakkelijk zelf vogelvoer maken met wat ongezouten boter, een oude keukenrol en vogelzaad. Rol de oude keukenrol in de boter en strooi hier vogelzaad overheen. Simpeler dan dit kan vetbollen maken niet worden! Vetbollen maken met boter is één van de gemakkelijkste opties om vetbolletjes te maken.
Smelt het vet. Kokosolie is vloeibaar bij 25 graden; zet de pot in een bakje heet water en het is in 10 minuten vloeibaar. Nadat je straks een laagje eruit hebt gegoten, zet je het gewoon terug. Zo blijft het vloeibaar tijdens het maken van de taart.
Geen kippenvoer
De basis voor elke vetbol is vet: klassiek dierlijk vet zoals het frituurvet ossewit, of plantaardig vet als kokosolie, wat wel dubbel zo duur is.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar alleen speciale vogelpindakaas. Deze originele pindakaas bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Wanneer moet je de vogels in je tuin bijvoeren? Tuinvogels bijvoeren kan het hele jaar door en is zelfs wenselijk. Wanneer je het hele jaar tuinvogels voert maak je ze niet afhankelijk. Vogels zoeken hun voedsel eerst zelf in de natuur, daar is helaas steeds minder te vinden.
hak de 160 gram pinda's tot stukjes, bijvoorbeeld in een hakmolen die bij een staafmixer zit, goed mengen, in de glazen pot scheppen en ophangen maar. Tip voor variatie: vervang 80 gram pinda stukjes door 80 gram zonnebloempitten (foto rechts).
Een vetbolletje of mezenbolletje is een bolletje van dierlijk of gehard plantaardig vet, waarin zaden zijn verwerkt. Het zijn vooral kleine zangvogeltjes zoals de koolmees, het roodborstje, de huismus en de spreeuw, die van deze bolletjes eten, maar ook wat grotere vogels zoals kraaiachtigen doen dit.
0.5 kg frietvet smelten in een steelpannetje. Voeg vogelzaden, pindazaden en pompoenpitten toe. Omroeren en buiten een beetje laten afkoelen. Ondertussen kan je de vormen klaar zetten die je wilt vullen.
Voederen kan het hele jaar door, maar vooral wanneer het vriest en/of sneeuwt. Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
Vogels vinden wel meer dingen lekker die wij mensen regelmatig eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van popcorn? Dat is eigenlijk ook niets meer en niets minder dan gepofte mais. Een graansoort dus, en daar zijn vogels gek op!
2. Zambezi vlagvogel. De familie van indicatorvogels wordt ook "honing" genoemd, omdat een van de belangrijkste voedingsmiddelen de nectar is die door bijen wordt geproduceerd. Ze zijn te vinden in Azië en Afrika en staan bekend om hun interactie met mensen.
Daarom adviseer ik echt iedereen die een vetbolletje voor de vogels op wil hangen, deze eerst van zijn netje te ontdoen. Leg de bolletjes vervolgens gewoon los in je vogelhuisje of op een handig voederplateau. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.
Gevaar op verstrikking
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting. Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Vogelpindakaas. Kool- en pimpelmezen vinden naast vetbollen, noten en zaden, ook vogelpindakaas heel erg lekker. Je kunt deze gemakkelijk ophangen in een houder op de door jou gewenste plek. Je kunt variëren in smaak, zo bevat de ene vogelpindakaas veel insecten en de andere bijvoorbeeld veel zaden.
Vogels hebben in de lente vooral behoefte aan eiwitten (bijv. gedroogde insecten), energierijke dingen (zoals rozijnen) en kalk (vergruisde eierschalen). Aan vet hebben ze nu minder behoefte, maar het is wel een handig plakmiddel om er een vetbol of iets wat daarop lijkt te maken.
geen gebrande pinda's (noten): deze bevatten giftige stoffen; geen producten waar zout in zit (daarom liever geen gekookt eten, vaak zout toegevoegd aan aardappelen en groenten plus dat gekookt eten erg bederfelijk is);
Welke vogels eten vogelpindakaas? Mezen, mereltjes, vinken, kleine koolmeesjes, mussen en eigenlijk zijn de meeste tuinvogels dol op pinda's en dus ook pindakaas voor vogels. Het zijn meestal kleine vogeltjes die op echte vogelpindakaas afkomen.
Naast dat er in normale pindakaas vaak suiker en zout is toegevoegd, bestaat deze pindakaas vaak uit gebrande pinda's. Voor vogels zijn gebrande pinda's veel moeilijker om te verteren, dit kost ze veel meer energie. Vogelpindakaas is dus pindakaas zonder suiker en zout, en is gemaakt van ongebrande pinda's.