Het duurt tienduizenden tot honderdduizenden jaren voordat een vulkaan is gevormd. Een vulkaan ontstaan doordat de aardkorst bestaat uit tektonische platen. Deze tektonische platen bewegen door convectiestromen. Met name aan de randen van de platen zie je vulkanisme.
Hoe lang de vulkaan lava zal blijven spuwen, is onduidelijk. "Er is niemand die kan voorspellen hoe lang dit zal duren. De gemiddelde tijd van zo'n uitbarsting is ongeveer zeventig dagen, maar daar zit een hele grote spreiding omheen. Het kan dus ook een paar dagen duren, of een paar jaar.
Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er gesmolten gesteente (magma) en gassen naar boven worden gedrukt. Als de druk te groot wordt, zoekt het magma een weg naar buiten en barst de vulkaan uit. Als een vulkaan slaapt, lijkt er niks aan de hand. Maar van binnen, in de magmakamer, borrelt het.
De meeste vulkanen ontstaan op de grens van aardplaten
Wanneer de ene plaat onder de andere schuift, komt er zo veel warmte vrij onder de aardkost dat een deel van zo'n plaat smelt. Dit gesmolten gesteente, ook wel magma genoemd, stijgt vervolgens op uit de aardmantel en breekt door de aardkorst heen.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Vijftig jaar geleden werd de eerste gevonden, in de Waddenzee.Daarnaast zijn er nog twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied, op de eilanden Saba en St.Eustatius.
De snelheid waarmee de lava uit de vulkaan stroomde, varieerde van één kubieke meter per seconde tot 50 kubieke meter per seconde. De uitbarsting bij Litli-Hrutur duurde ongeveer een maand en eindigde op 5 augustus.
Lavastroom. De nog vloeibare lava kan zich in de vorm van een stroom verplaatsen. In het begin kunnen lavastromen snelheden van wel 75 kilometer per uur bereiken, een snelheid die afneemt naarmate de lava meer afkoelt. Snelheden van nog maar enkele meters per uur zijn dan niet ongebruikelijk.
Een vulkaan heeft eigenlijk drie 'standen': dood, slapend en actief. Een dode vulkaan zal niet meer uitbarsten. Een slapende vulkaan is soms duizenden jaren niet meer uitgebarsten, maar kan altijd weer 'wakker worden'. Actieve vulkanen barsten om de haverklap uit.
Tambora. De uitbarsting van de vulkaan Tambora op het Indonesische eiland Soembawa op 10 april 1815 wordt gezien als de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Bij deze uitbarsting vielen 10.000 slachtoffers.
Tot 2500 meter mag je zonder vulkaangids lopen.Boven de 2500 meter mag je officieel enkel onder begeleiding van een vulkaangids de Etna vulkaan beklimmen. Bij Etna Zuid is de maximale toegestane hoogte 2750 meter en bij Etna Nord 2900 meter.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is. Stel je de aarde voor als een perzik: de kern is de pit, de aardkorst is de huid en de aardmantel daartussen vormt het vruchtvlees.
Diep in de aarde heet dit magma. Lava bestaat voornamelijk uit zo'n tien stoffen, de hoofd elementen . Daarnaast zijn er nog kleine beetjes andere stoffen, de sporenelementen. De hoofdelementen zijn silicium, zuurstof, aluminium, kalium, natrium, magnesium, ijzer en calcium.
Vulkanen zijn de overdrukventielen van de aarde. Als zich om welke reden dan ook te veel magma onder de aardkorst bevindt, ontstaat er een nieuwe vulkaan of barst een bestaande vulkaan uit om de druk te verlichten.
Tot het jaar 1400 waren er wereldwijd slechts zestig vulkanen bekend. De meeste hiervan lagen in Japan (18) en IJsland (7).
Bij een grote vulkaanuitbarsting kan de lava wel 15 tot 18 kilometer de lucht ingeschoten worden. Weggestroomd materiaal kan lava zijn, maar ook as en kleinere steentjes. De lava stroomt van een vulkaanhelling en koelt af. Soms liggen ze er als gestolde rivieren bij, wel kilometers lang.
De Zuidwalvulkaan is het oranje hartje ongeveer in het midden (in de Waddenzee dus). Mulciber is het oranje eitje daar het dichtstbij naar het noordwesten. Zo te zien valt er verder naar het noorden nog wel wat te ontdekken, maar een eventuele vulkaan daar ligt nog dieper weggezakt.
1. Vesuvius, Italië In het jaar 79 van onze jaartelling verzwolg hij Pompeii. Een tragedie die zich zou kunnen herhalen in de toekomst: hoewel er de laatste 17.000 jaar maar 8 grote uitbarstingen geweest zijn, is het zeer aannemelijk dat er nog zullen volgen in de toekomst.
Ook in de landen rondom ons land komen geen werkende vulkanen voor. Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland.
Nederland bevindt zich in het midden van de Euraziatische plaat, waar de tektonische activiteit zeer beperkt is. In dit gebied zijn er geen tektonische plaatgrenzen die het ontstaan van vulkanen zouden kunnen veroorzaken.
De natuur heeft La Palma in het epicentrum van de wereld geplaatst met de vulkaanuitbarsting in de zone van Cabeza de Vaca (Cumbre Vieja). De vulkaanuitbarsting begon op 19 september 2021 en eindigde op 25 december in hetzelfde jaar, waarbij het 10% van het oppervlak van het eiland aantast.