Toen Red Bull in 1987 werd opgericht, betekende dat niet alleen de lancering van een totaal nieuw product. In feite werd er een compleet nieuwe productcategorie geboren. Ontdek de weg die het bedrijf heeft afgelegd van het prille begin tot vandaag de dag.
In 1976 introduceerde de Thaise ondernemer Chaleo Yoovidhya een energiedrankje genaamd 'Krating Daeng'. Het werd geconsumeerd door onder meer vrachtwagenchauffeurs en arbeiders.
In 2005 investeerde Mateschitz in de autosport met zijn bedrijf Red Bull door het Britse Jaguar-Formule 1-team te kopen.
Hoe rijk is de eigenaar van Red Bull? De Oostenrijker Dietrich Mateschitz is ceo van het moederbedrijf van Red Bull. Hij bezit 49 procent van de aandelen. Bloomberg schat zijn vermogen op 16,8 miljard dollar (mei 2021).
April 1, 1987
Red Bull Energy Drink werd op 1 april 1987 gelanceerd in Oostenrijk. Een nieuwe productcategorie was daarmee geboren: energiedranken.
Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 105 kilocalorieën, 27 gram suiker en 80 milligram cafeïne. Het Voedingscentrum adviseert gezonde volwassenen dan ook niet meer dan vier blikjes energiedrank per dag te drinken. Lupari nuttigde maar liefst zeven keer die hoeveelheid.
Wat doet Red Bull met je lichaam? Na het drinken van een blikje Red Bull merk je al vrij snel (na ongeveer 10 minuten) dat je hartritme en bloeddruk stijgen. Je voelt je een stuk alerter en kan je beter concentreren. Dit duurt ongeveer een uur.
Vermogen. Vaststaat dat zoon Mark zijn enige erfgenaam is.
Mateschitz richtte in 1984 Red Bull op, samen met de Thaise investeerder Chaleo Yoovidhya. Dat gebeurde nadat de Oostenrijker in Azië had kennisgemaakt met het energiedrankje Krating Daeng, Thais voor 'rode stier'.
Het is waar Max Verstappens RB13-bolide wordt ontworpen, verbeterd en vervolgens verscheept of anderzijds vervoerd: de Red Bull Racing-fabriek in Milton Keynes, Engeland.
Waar komt Red Bull vandaan? In 1984 verscheen de energiedrank Red Bull in Oostenrijk. Gemaakt door Dietrich Mateschitz met de hulp van Chaleo Yoovidhya, eigenaar van de farmaceutische groep TC Pharmaceuticals. Ze creëerden deze energiedrank met cafeïne en taurine en brachten deze wereldwijd op de markt.
Red Bull staat met 721 werknemers nu zelfs achter Williams, dat 755 werknemers in dienst had in 2021. Hoe dat zit in 2022 is nog niet duidelijk.
SALZBURG - De wereldwijde marktleider in energiedrankjes, Red Bull, heeft vorig jaar zowel de omzet als het aantal verkochte blikjes flink opgevoerd. In totaal gingen er wereldwijd vorig jaar 11,6 miljard blikjes Red Bull over de toonbank.
Gemiddeld zit in 250 ml Redbull 80 mg cafeïne, dat staat gelijk aan bijna 2 kopjes koffie. Het Voedingscentrum adviseert dat gezonde volwassenen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag mogen binnenkrijgen.
Dietrich Mateschitz is de oprichter van het Red Bull-concern. In 1987 lanceerde hij het bekende energiedrankjesmerk tijdens de Grand Prix van Monaco dat jaar. In de jaren daarna zette Red Bull zich in de markt als een merk voor waaghalzen.
In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram (mg) cafeïne. Ter vergelijking: dat is meer dan gemiddeld in een kopje koffie (=125 ml) dat ongeveer 60 mg cafeïne bevat, en ongeveer 4 keer zoveel als in een glas cola (=200 ml). In een energyshot zit 50 tot 200 mg cafeïne.
De oprichter van het bedrijf had als bron van inspiratie de frisdranken cq. Energiedranken uit het Verre Oosten. De Thaise versie had de naam 'Krating Daeng' wat Thais is voor 'Red Bull'. Daar komt de naam vandaan.
We zijn niet alleen qua werknemers ongeveer verdubbeld, ook in de verkoopcijfers van Red Bull zien we die verdubbeling.” Dit jaar worden 180 miljoen blikjes Red Bull in Nederland verkocht.
Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt. Het heeft echt een opwekkende, stimulerende werking.
Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
De onderzoekers vermoeden dat het vernauwen van de bloedvaten veroorzaakt wordt door de slechte ingrediënten-mix van de energiedrankjes: cafeïne, suiker, taurine en andere kruiden. Een enkel blikje bevat al snel 35-40 gram suiker, aan cafeïne zit er al snel 80 milligram in, evenveel als in 2,5 blikjes cola.
Een blikje Red Bull, Nalu of een andere energydrink om beter wakker te worden of tegen het middagdipje? Of toch maar gewoon een kopje koffie? Volgens diëtisten is het duidelijk waarvan je het best wakker blijft. Koffie werkt beter: de cafeïne in een kop zwarte koffie heeft 4 à 5 uur een effect op je lichaam.