Bij een diepe buiging of bij het zitten op een lage stoel of WC kan de heup uit de kom raken. Dit geeft direct pijn in de heup waardoor de patiënt niet meer op het been kan staan. Als er sprake is van een infectie dan is dit vaak gedurende de eerste periode na het plaatsen van de heup prothese.
Reken erop dat u 4 tot 6 weken met krukken loopt. Daarna duurt het nog 3 tot 9 maanden voordat u weer helemaal hersteld bent. Overleg met uw chirurg en bedrijfsarts wanneer u weer kunt beginnen met werken en hoeveel uren per week.
De revalidatie periode is afhankelijk van het gestel van degene die een nieuwe heup heeft ontvangen. Meestal duurt de revalidatie enkele maanden. De revalidatie begint met staan en het kleine stukjes lopen met ondersteuning. Na verloop van tijd wordt meer de focus gelegd op het op eigen kracht lopen en bewegen.
Dit bestrijden we met pijnstilling. De pijn na het plaatsen van een heup- of knieprothese vermindert na ongeveer 2 weken. In de weken daarna neemt de pijn langzaam verder af. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op.
U kunt het beste gaan zitten in stoelen met zowel rug- en armleuningen, waarbij u voldoende steun krijgt. Daarnaast kunt u ook met een zittingverhoger de zitting verhogen. De heupen en knieën moeten bij het zitten in een hoek van 90 graden of groter kunnen blijven.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd. Overleg eerst met uw fysiotherapeut.
Twee tot drie maanden na de heupoperatie heeft u gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig. Neem, zodra u weet wanneer u geopereerd wordt, direct contact op met ons om alvast een afspraak te plannen voor na uw ziekenhuisopname.
Uw been kan na de operatie dikker zijn dan het andere been, dit is niet ongewoon. Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren.
Het is mogelijk dat na de heupoperatie een bloeduitstorting met een zwelling van het hele been ontstaat. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een heupprothese. U kunt de zwelling tegengaan door gedurende de dag regelmatig te lopen, kuitspieren te bewegen en het geopereerde been hoger te leggen.
Na de operatie zal het heupgebied tijdelijk gezwollen zijn. Meestal verdwijnt de zwelling binnen 6 tot 8 weken. De stijfheid van de heup verdwijnt soms zeer langzaam, waardoor het herstel veel tijd kan vergen. Na lang zitten/liggen kunt u moeizaam op gang komen.
Pijn die zich bevindt aan de buitenkant (zijkant) van de heup, kan te maken hebben met de plaatsing van de heupprothese. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: beenlengteverschil, verbreding van de heup of het littekenweefsel. Als er een instabiliteit van de heupprothese is, kan deze uit de kom schieten.
Orthopedische kliniek OCON in Hengelo heeft het slaapadvies onderzocht dat voorschrijft dat na het plaatsen van een nieuwe kunstheup het noodzakelijk is om zeven weken op de rug te slapen. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten in elke gewenste houding kunnen slapen.
Het gebied waar u geopereerd bent, moet weer genezen en sterk worden. Blijf daarom minimaal de eerste 2 weken na de operatie met 2 krukken of een rollator lopen, ook als u al zonder ondersteuning kunt lopen. Overleg met uw fysiotherapeut of en wanneer u met 1 kruk kunt gaan lopen.
Het plaatsen van een totale heupprothese is een grote operatie en geeft altijd enig bloedverlies. Tijdens de operatie worden bloedingen door de orthopeed grotendeels gestelpt. Maar ook na de operatie kan er nog enig bloedverlies optreden. U kunt daardoor tot zes weken na de operatie een dik, blauw en stijf been hebben.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen.
De zwelling wordt geleidelijk aan minder in de eerste weken na de operatie. Het dikker worden van het onderbeen en/of enkel kan voorkomen worden, door geregeld uw been hoog te leggen en uw kuitspieren aan te spannen. De zwelling is over het algemeen aan het einde van de dag het grootst.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.