Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt.
op je handen doden, zoals bacteriën, schimmels en virussen. In cosmetische handgel zit ethanol (alcohol) om je handen schoon te maken en te ontvetten. In desinfecterende handgel is ethanol de werkzame stof. Je spreekt van werkzame stoffen in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biociden of (dier)geneesmiddelen. .
Methanol in handgels is giftig. Droogt de huid sterk uit. Het is toxisch en kan bij inslikken de dood veroorzaken. Functionarissen van het FDA Agency zeiden dat 81% van de huidige desinfecterende middelen (handgels) giftige methanol bevatten, ook wel bekend als houtalcohol.
Ethanol uit handgel bereikt je lichaam, maar maakt je niet dronken.
Alcohol is het werkzame ingrediënt in handgels: de stof die virussen en bacteriën doodt. Alcoholmoleculen nestelen zich tussen de vetmoleculen in het celmembraan dat de virussen omgeeft. Dit bestaat uit vetten en eiwitten, en alcohol heeft een schadelijk effect op beide bestanddelen.
Een desinfecterende handgel gebruiken tast inderdaad je natuurlijke bacterieflora aan, maar het tast niet de beschermende laag aan. Hierdoor blijven die goede bacteriën op je handen zitten. En worden schadelijke bacteriën gedood. Hierdoor hebben de goede bacteriën meer ruimte om aan de oppervlakte te komen.
Alcoholgel is uiterst giftig. Inslikken is dus te allen tijde uit den boze. Vermijd ook contact met de ogen.
Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen. Pure alcohol is voor ontsmetting van wonden of om schoon te maken en niet voor inwendig gebruik.
Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn. Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma.
“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze naar alcohol ruiken. Ze hebben geslapen, gedoucht, tanden gepoetst, gegeten of koffie gedronken en voelen zich niet onder invloed. Dan kan het lijken alsof alle alcohol uit het lichaam is en er dus niets te ruiken valt, terwijl dat wel zo is.”
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen.
In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol in concentraties oplopend tot 80 procent. Als kinderen ervan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging, zegt het NVIC.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet handdesinfectiemiddel minimaal 70 % alcohol bevatten om het coronavirus uit te kunnen schakelen, indien alcohol de enige virusdoder in het middel is.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken. Voortijdige huidveroudering wordt normaal vooral door overvloedig zonlicht veroorzaakt. Maar ook overmatig alcoholgebruik en slechte voedingsgewoontes kunnen dit in de hand werken.
Zowel methanol als isopropanol zijn giftig voor mensen omdat ons lichaam ze metaboliseert als giftige stoffen die leverfalen veroorzaken. Het drinken van zelfs een kleine hoeveelheid methanol of ontsmettingsalcohol kan dodelijk zijn.
Reacties. Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Licht ontvlambaar
Om jouw handen te ontsmetten zit er een dosis alcohol in de meeste desinfecterende handgels. Dit maakt het product licht ontvlambaar, wat betekent dat het brand kan veroorzaken door reflectie van glas. De brandweer waarschuwt dan ook om je handgel niet in de auto te laten slingeren.
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
Alcohol verdampt snel, weet toxicoloog Van den Berg. "We hebben het over een tiental seconden. Als jij je handen ontsmet in een winkel en je wrijft daarna, is de alcohol al bijna weg." Volgens hem werken gels beter dan sprays.
“Hoe lang een ontsmettingsmiddel meegaat, hangt zeker af van de opslagomstandigheden,” legt een andere professor, de Amerikaanse William Schreiber, uit. “De alcohol zal zeker sneller verdampen in een warme auto, waardoor het product minder effectief wordt.”