Kuiken of kip Piepkuiken is jonge kip of haan van 4 tot 6 weken oud. Ze worden speciaal gekweekt voor het vlees; piepkuiken wordt beschouwd als een delicatesse. Braadkip is voor het vlees gekweekte hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken.
De beste manier om te bepalen hoe oud uw kippen is door de eieren zelf uit te broeden. Dit is met de juiste middelen niet zo moeilijk en duurt ook niet zo lang. Het is een leuke en bijzonder leerzame ervaring voor kinderen. Als u de tijd goed in de gaten houdt, kunt u de kuikens zelfs uit hun ei zien komen.
Hoe lang moet een kuiken bij de moeder blijven? Een kuiken moet gemiddeld 8 weken bij de moeder blijven. Na deze 8 weken kunnen ze al beter voor zichzelf zorgen.
Kuikens zijn volwassen als ze eieren gaan leggen, meestal is dit met 6 maanden. Als uw kuiken zijn pluimen heeft kunt u ervoor kiezen een ren te maken naast de ren van de volwassen kippen.
Venting werkt het best bij kuikentjes van een dag oud. Bij deze methode druk je zachtjes op de onderbuik van een kuiken, zodat het zich ontlast. Als je dan de uitwerpselen verwijdert, kun je de inwendige delen van de cloaca goed bekijken. Bij een haantje merk je dan een klein bolletje op.
Dat doe je door het kuiken op de rug in je handpalm te leggen en met je wijsvinger van je andere hand net boven de cloaca (poepertje) te drukken. Als er niets uitgestulpt is het een hennetje en als er wel iets uit komt is het een haantje.
Het is makkelijker om jonge kippen tam te krijgen. De kippen kunnen worden aangeschaft als kuiken. Deze dieren moeten de eerste paar maanden binnen in huis worden gehouden, waar ze veel aandacht krijgen, regelmatig worden opgepakt en geknuffeld. Op deze manier wordt een kip snel gesocialiseerd en worden ze tam.
Wanneer mogen kuikentjes naar buiten? Als het weer warm, droog en zonnig is, mogen de kuikens in principe vanaf twee à drie weken naar buiten, uiteraard in een veilig, tochtvrij hok.
Als je kippen bij elkaar wil zetten, betekent het namelijk dat de pikorde verstoord raakt. Wacht tot de kuikens ongeveer 16 weken oud zijn voor je ze bij de oude kippen zet. Kippen kunnen elkaar doden als ze zich niet voldoende kunnen verweren.
Pas na 16 weken mogen kuikens bij de andere kippen worden geplaatst.
Belangrijk is dat de kuikens er niet uit kunnen en dat ze uit de tocht zitten. Een knaagdierenkooi of een hoge plastic bak is erg geschikt als verblijf.
Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast. Het is bekend dat pasgeboren kuikens enige tijd kunnen teren op hetgeen ze via de dooier hebben binnen gekregen.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem.Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Nog voor de geboorte horen de kuikens de kloek tokkelen en raken ze gewend aan haar 'stem'. Van hun moeder horen ze bovendien of er voldoende voedsel is als ze uit het ei komen. De kuikens praten ook terug vanuit het ei. Ze laten een zacht gepiep horen.
Als de kuikens verspreid om de lamp heen liggen, is het te warm. Liggen ze op elkaar en direct onder de lamp, dan vinden ze het te koud. In de eerste week moet het hok 38 graden zijn en zak je langzaam naar 35 graden. In de tweede week begin je met afbouwen en verlaag je per week de temperatuur met 2 graden.
Kuikens zijn veel gevoeliger voor kou en verdragen het minder goed dan volwassen kippen. Dit komt deels door hun kleine formaat en deels doordat hun verenkleed nog niet volledig ontwikkeld is om ze warm te houden.
Kinderen willen de kuikens graag oppakken en vasthouden, maar het is beter om dat tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld 1 x per dag in aanwezigheid van een volwassene. Plaats de kuikens uit een broedmachine niet zomaar bij andere kippen, ze kunnen doodgepikt worden.
Kuikens verzorgen
Als je je aan deze voorwaarde houdt is het niet moeilijk, afhankelijk van het soort dat je grootbrengt. Bij een kwartel, kip, eend of gans duurt de periode van grootbrengen ongeveer 6 tot 12 weken. Ze kunnen dan naar buiten om verder uit te groeien tot volwassen dieren.
Je haan doet op dat moment een paringsdans, ook wel 'treden' genoemd.Vervolgens gaat hij op de rug van de hen zitten en zorgen ze ervoor dat er binnenkort kuikentjes in de ren rondhuppelen.
Natuurlijk broeden
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden. Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven.
Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar.
Ook bij een nog geheel gesloten ei kun je de kuikens al horen piepen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Tussen het aanpikken en de uiteindelijke uitkomst kan 24 uur zitten. Voor de uitkomst van de eieren zie je de eieren een beetje schommelen.
Wat is het tamste kippenras? Als u op zoek bent naar een ras dat over het algemeen makkelijker handtam kan worden gemaakt, kies dan voor een zijdehoen of een sierkriel zoals de japanse kriel. Ook de orpington is heel geschikt. Ze hebben een leuk karakter en leggen prachtige bruine eieren.
De beste manier om het vertrouwen van uw kippen te winnen is door ze hun favoriete voer vanuit uw hand te geven. Laat ze eerst hieraan wennen voordat u met rustige bewegingen begint met aaien. Sommige hennen zullen zelfs stil op de grond blijven zitten zodat het nog makkelijker is om haar op te pakken.
Hebben kippen het koud in de winter? De meeste kippenrassen kunnen goed tegen kou, ze houden zich warm met hun dikke verenkleed, hierdoor hebben ze geen extra verwarming nodig. Je zal zien dat ze het standaard kippengedrag, zoals het scharrelen en pikken, ook tijdens de koude wintermaanden graag voortzetten.