Een rouwboeket zonder water bij een temp. van 16-18 graden, zal ongeveer tussen de 6-12 uur mooi blijven. Rouwboeketten worden vaak hierdoor op de dag zelf van de begrafenis of crematie gebruikt.
Rouwstukken blijven enkele dagen mooi, omdat ze in oase gestoken zijn en de bloemen zo worden voorzien van water. Een biedermeier is een rond rouwstuk, gemaakt in een bolle vorm. Het wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega's en andere mensen die dichtbij de overledene stonden.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.
Wit: reinheid, maagdelijkheid, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid en eenvoud. Paars: spiritualiteit, koninklijkheid, sensualiteit, wijsheid en aanzien. Roze: onschuld, lieflijkheid, romantiek, ingetogenheid, blijdschap, zachtheid en tederheid. Rood: liefde, hartstocht, moed en passie.
De gemiddelde prijs voor rouwboeketten ligt tussen de €25 en €50 euro. Een nabestaande boeket geeft u aan iemand die een dierbare is kwijt geraakt. Woorden schieten vaak tekort, bloemen kunnen die leegte opvullen. Het is een mooie manier om emoties te uiten en uw medeleven te tonen.
De witte roos wordt echter ook al lange tijd gebruikt bij begrafenissen. Andere betekenissen van de witte roos zijn namelijk eerbied en herinnering. Om hun dierbare te eren, respecteren en herinneren wordt er door nabestaanden vaak een witte roos neergelegd op de kist van de overledene.
Vaak wordt afgevraagd of dit wel mooi blijft, maar door het steekschuim vochtig te houden, krijgen de bloemen voldoende water binnen en kun je er afhankelijk van de bloemkeuze vaak een week van genieten.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
U laat rouwbloemen bezorgen op het adres waar de overledene opgebaard ligt. Dit kan een huisadres zijn, of een uitvaartcentrum. De rouwbloemen gaan met de kist mee tijdens de uitvaart. Bloemen bezorgen bij een crematorium kan alleen op de dag van de uitvaart.
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene. Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld.
De betekenis van deze bloem wordt beschreven in woorden als vertrouwen, eerbied, respect en genegenheid. De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.
Weefsel van organen wordt vernietigd, lichaamscellen worden in hoog tempo afgebroken, de huid verkleurt en raakt los. Vet neemt de langste tijd om te verteren, dus billen en dijen zitten er als laatste aan. Na zo'n tien jaar is alleen het skelet nog over.
Het crematieproces
De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
De Wet op de lijkbezorging zegt niet hoelang iemand minstens boven de grond moet staan om begraven (of gecremeerd) te mogen worden. De wet formuleert het anders. De wet zegt dat er niet binnen 36 uur na het overlijden mag worden begraven of gecremeerd.