Aangenomen wordt dat kalksteen al meer dan 3 miljard jaar wordt gevormd, al sinds het Precambrium. Ondiepe zeeën waren en zijn de ideale kweekplaats voor calciumcarbonaat dat op de waterbodem ontstaat door het bezinken en bijeenspoelen van resten van organismen.
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies (crinoïden) bevat.
Kalksteen kan op verschillende manieren worden gewonnen. Tegenwoordig wordt bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van zogenaamde dagbouw. Hierbij wordt de grond die boven de mergel of kalksteen ligt, circa 15 meter, weggegraven en wordt vervolgens het kalksteen- of mergelpakket van boven naar beneden afgegraven.
mergel. Mergel is een natuursteen die in de laatste periode van het Krijt (bv. het Maastrichtien) in een ondiepe zee werd afgezet als een laag kalksteen. Mergel is een sedimentair gesteente (afzettingsgesteente).
Mergel is tussen 67 en 65 miljoen jaar geleden ontstaan in de periode van het Boven-Krijt. In dit tijdperk was Zuid-Limburg overspoeld door een ondiepe tropische zee, waarin ontelbare planten en dieren leefden.
Diep in de subtropische krijtzee
Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes.
Calcium (kalk) is een mineraal dat vooral zit in melk, melkproducten en kaas. Het zit ook in graanproducten, zoals volkorenbrood en in bepaalde groene groenten, zoals boerenkool en spinazie. Calcium heb je onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Kalk is een aanduiding voor een aantal alkalische zouten van calcium, zoals calciumoxide (ook wel ongebluste kalk), calciumhydroxide (gebluste kalk), calciumcarbonaat en calciumwaterstofcarbonaat.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen. Omdat deze soorten meer kalk bevatten zijn ze kwetsbaarder.
Graniet. Hardste, duurzaamste, maar doorgaans ook duurste natuursteensoort. Goede weerstand tegen vervuiling. 'Stollingsgesteente', afkomstig van ondergronds gestold magma.
Karakterisering en samenstelling. Plaatvormige vuursteen uit Zuid-Limburg. Vuursteen ontstaat als kiezelzuur (silica of siliciumdioxide, chemische formule SiO2) neerslaat in kalkafzettingen. De vorming van vuursteen vindt al plaats sinds het Precambrium 3,6 miljard jaar geleden.
In Noord-Europa ontstond krijt 70 tot 100 miljoen jaar terug in de krijttijd uit algen met kalkskeletjes. Dode algen zonken naar de zeebodem, waar zo weinig klei en zand was dat er bijna pure krijtafzettingen konden ontstaan. Algen met kalkskeletjes sloegen 70-100 miljoen jaar geleden in krijtlagen neer op de zeebodem.
Die lagen werden miljoenen jaren geleden gevormd door de neerslag van sediment (zand, klei, kalk) op de zeebodem en op die zeebodem leefden de dieren die je nu als fossielen terugvindt. De sedimentlagen zijn daarna verhard en bij de botsing van aardkorstplaten omhoog gekomen om een gebergte te vormen.
Calciet is een algemeen bestanddeel van sedimentaire gesteenten, van aders en in afzettingen in hete bronnen en spelonken in karstgebieden (als druipsteen). Het is het mineraal dat kalksteen vormt en daarmee het meest voorkomende mineraal van biologische oorsprong.
Laten we dit meteen even duidelijk maken: vanuit medisch oogpunt is het absoluut geen goed idee om krijt te eten. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine kan het doorslikken van grote hoeveelheden krijt leiden tot buikpijn, obstipatie, diarree, misselijkheid en braken, maar ook kortademigheid en hoesten.
Kalk branden
Schelpen of kalksteen (Calciumcarbonaat – CaCO3) worden in een oven gebrand bij temperaturen rond 900 ° C waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt afgescheiden en Calcium Oxide (CaO) wordt gevormd. De gebrande kalk noemen we de levende of ongebluste kalk.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Deze magnesiumhoudende kalk kost slechts €11,- per ton meer ten opzicht van Vitakal 50-0, die geen magnesium bevat. Per ton Magkal 54-17 ontvangt u 170 kg Mg0. Uit Kieseriet of Magnesamon zijn de kosten van Mg0 circa €1,30 per kg.
Het effect van kalk op het lichaam
Op zich is kalk niet ongezond of gevaarlijk. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u hard water drinkt of het gebruikt om koffie of thee te bereiden. Calcium is zelfs een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en tanden.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Hoewel er verschillende definities bestaan, wordt in Nederland de regel gehanteerd dat mergel een gesteente is dat voor 25-75% uit kalk bestaat en voor het restant uit klei. Door het grote gehalte aan kleimineralen kan mergel niet zo goed cementeren als kalksteen, waardoor het gemakkelijker erodeert.
MergelRijk bestaat sinds 2014!
Het gangenstelsel van MergelRijk is wel al ruim 250 jaar oud.
Net als veel bouwmaterialen is het minder goed bestand tegen vocht. Van nature vormt zich op mergel een zogenaamde sinterhuid. Die beschermt de steen tegen wateropname maar verdwijnt snel bij het reinigen of bewerken ervan.