Jan de Groot (45) is de derde generatie van familiebedrijf banketbakkerij Jan de Groot. Hij maakt duizenden Bossche Bollen per dag.
De geschiedenis van Banketbakkerij Jan de Groot
In 1938 richtte Jan de Groot senior (10-10-1911 tot 23-1-1978) samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal (3-4-1910 tot 29-5-1997) Banketbakkerij Jan de Groot op, gevestigd aan de Grobbedonkstraat in 's-Hertogenbosch.
Hoogstpersoonlijk haalt hij dagelijks zo'n 1500 Bossche Bollen door de chocolade. Want Jan de Groot (Den Bosch, 1971) is naast maker van het succesvolste gebakje van Brabant, ook hoeder van een geheim recept.
Jan de Groot
Per dag worden er zo'n 1500 Bossche bollen door de chocolade gehaald bij de bakkerij op de Stationsweg in Den Bosch. Het perfecte visitekaartje voor toeristen: loop het station uit en je ziet de rij voor de Bossche bollen al staan. Het familiebedrijf is al jaren eindbaas in het maken van de bollen.
Je kan ze invriezen. De chocolade en slagroom zijn van goede kwaliteit.
1 stuk (75 gram) bossche bol bevat:
Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
Houdbaarheid: ca. 3 dag(en). Deze smaakmaker is het lekkerst als u deze dezelfde dag nog op eet. Wij adviseren u om dit product maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren, langer bewaren zal invloed hebben op de geweldige smaak van dit product.
“Lekker uitlepelen vanaf de onderkant en dan lekker vanuit de hand de rest”, vertelt ze. Volgens socioloog Hulshof is er geen 'goede manier' om de Bossche Bol te eten. “Etiquette is subjectief”, vertelt ze.
Chocolade Bossche bol € 2,70.
Het beste antwoord. De enige echte Bossche Bollen kosten per stuk €2,- bij Jan de Groot. En de mini-bolletjes kosten €1.45.
Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes.
Het was een initiatief van de oude hippie Koos Koets, die zich inzette voor bewustzijnsverruiming onder oudere jongeren.
Tot de jaren twintig stond het gebakje nog gewoon bekend als chocoladebol. Rob kwam erachter waar de titel 'Bossche bol' vandaan kwam. ''Die naam ontstond door burgemeester Van Lanschot. Hij maakte via de radio reclame voor Den Bosch en doopte hiervoor de chocoladebol om tot de Bossche bol.
Een MINIBOL: deze is ongeveer net zo groot als een mandarijn . Deze kost 1,65 euro per stuk en moet altijd 2 werkdagen van te voren besteld worden.
Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de ...
Het deeg van de bol fungeert bij de productie als een ballon. Deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. Ook wordt een ander soort chocolade gebruikt om de Bossche bol af te maken. Een Bossche bol wordt bovendien nooit met slagroom of fruit gegarneerd.
Hier ontstaat het verschil: de soes van de chocoladebol bestaat vanbinnen volledig uit luchtig deeg. De Bossche bol fungeert daarentegen als een 'ballon' en is hol. Ook is de Bossche bol groter. ,,De maat is gemaakt op de grote mond van een Bosschenaar," grapt Bakker Lauwerijssen.
Bewaaradvies: Houdbaarheid: ca. 2-3 dagen.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
De meeste taarten of gebakjes kan je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Slagroom gebak is het lekkerst als je dit binnen 2 dagen gegeten hebt, Bij schuim gebak kan het de 3e dag nog heel goed. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
Er zitten 196 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) moorkop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'moorkop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.