Al eeuwen een succesHet eerste Nederlandse recept voor erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw. Door de jaren heen is het recept van deze traditionele soep niet veel veranderd. De basis van elke erwtensoep is een vleesbouillon waarin groene gedroogde spliterwten gaar gekookt worden.
De geschiedenis van snert gaat way back. Het oudste opgeschreven recept voor de traditionele erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw, maar het gerecht is nog altijd populair. Het koken van snert is een levende traditie. Het is daarom zelfs opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Erwtensoep. Een andere naam voor erwtensoep is snert. Het is niet een echt typisch Nederlands gerecht maar wel razend populair in ons land. Zoals de naam al zegt wordt de soep gemaakt van erwten (spliterwten) en hij wordt meestal 's winters gegeten.
Geschiedenis en ontwikkeling
Een van de oudste opgeschreven recepten voor snert dateert uit het begin van de 16e eeuw. Samen met een varkenspoot of wat krabbetjes werd met de laatste restjes van het land een eenvoudige maar voedzame maaltijd bereid. De voorkeur voor een eenpansgerechten is eenvoudig te verklaren.
Al rond 500 v. Chr. werd erwtensoep bereid door oude Griekse beschavingen, en mogelijk zelfs nog eerder in Azië. De Nederlandse variant werd bedacht in de 16e eeuw.
Zoals het rijmpje al doet vermoeden, heeft spliterwtensoep een bescheiden oorsprong. Tot mijn verbazing gaat het gerecht terug tot 400-500 v.Chr., toen de Grieken en Romeinen erwten verbouwden en verkopers op de straten van Athene hete erwtensoep verkochten .
Oorsprong en verspreiding
De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Een recept voor "erwtensoep" uit 1905 is gemaakt met spliterwten, gezouten varkensvlees en koud gebraden rundvlees. De soep wordt door een zeef gezeefd om de gewenste textuur te krijgen. "Spliterwtensoep" is een iets dunnere soep met zichtbare erwten en stukjes ham , vooral populair in het noordoosten, het middenwesten en de Pacific Northwest.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Pannenkoeken. Erwtensoep met pannenkoeken: deze combinatie doet je wellicht niet meteen het water in de mond lopen. Toch is het een vrij bekende combinatie, vanwege de zoete smaak van pannenkoeken die afsteekt tegen de zoute soep.
Knolselderij koken is een hartstikke goed idee. Deze groente is namelijk rijk aan belangrijke voedingsvezels én aan vitamine C, vitamine K en het mineraal kalium. Daardoor draagt deze groente niet alleen bij aan een gezonde stoelgang en sterke weerstand, maar ook aan een goede bloeddruk.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Met slechts 5,9 gram koolhydraten per 100 gram gekookte groente is knolselderij een gezonder, koolhydraatarm alternatief voor aardappelen (2). Bovendien bevat een knapperige, verse portie rauwe knolselderij van 100 gram slechts 42 calorieën en 0,3 gram vet, wat het een uitstekend caloriearm voedsel maakt (1).
Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden. Ook hebben ze een lage glycemische index.
Tegenwoordig zien we dat de rookworst een breed geaccepteerd ingrediënt van erwtensoep is. In sommige gevallen wordt ook een aardappel aan de soep toegevoegd, zodat de soep de gewenste dikte krijgt. Echte liefhebbers laten zelfgemaakte erwtensoep het liefs een nachtje staan, waardoor deze nog dikker wordt.
De meest bekende toevoeging is waarschijnlijk wel roggebrood met spek. Beleg daar sneetjes roggebrood voor met katenspek, ontbijtspek of een andere soort spek naar smaak.
Erwtensoep of snert
Erwtensoep is een van de andere typisch Nederlandse gerechten dat in de winter populair is om te eten. In Nederland staat het gerecht ook wel bekend als snert. Het is door de dikke samenstelling niet echt een vloeibare soep, want in echte snert staat de lepel rechtop.
Soep is een van de oudste gerechten ter wereld. Het is ontstaan in de prehistorie, toen mensen begonnen met het koken van voedsel in potten. Het koken van voedsel in water was een manier om de voedingsstoffen uit het voedsel te halen en het langer te bewaren.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven.