Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.
Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei ('Sweetheart'). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen.
In maart is het tijd om rozen te snoeien. Ook al lopen de eerste takken al uit, toch blijft maart de beste tijd om te snoeien. Snoei niet als het overdag nog vriest.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen. De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
Een stamroos snoeien
De takken van een stamroos worden in het voorjaar teruggesnoeid tot ongeveer 10cm boven de stam. Knip tot net boven het naar buiten gerichte oog zodat hier weer jonge scheuten naar buiten kunnen groeien. Het midden van een stamroos laat je altijd open zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt.
De beste tijd om een klimroos te snoeien
De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.
Een snoei in september komt de sterkte en de verjonging van jouw rozen ten goede. Ze hoeven geen overbodige energie te steken in zaadvorming van de rozenbottels. Als na het snoeien in september de rozen opnieuw beginnen te bloeien, heb je een bijkomende snoeibeurt nodig voordat de winter echt in het land treedt.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Rozen verzorgen
Omdat rozen ontzettend snel groeien hebben ze regelmatig voeding nodig. Geef ze daarom in het voorjaar, na de eerste snoeibeurt, speciale rozenmest en herhaal dit in juni voor een extra boost in de zomer. Door je rozen te bemesten zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober. Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen.
Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.
Waarom bomen en planten enten? Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.
Stappenplan rozen stekken
Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal de bladeren van de stengel af. De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.