De leeftijd van jouw auto kun je terugvinden op jouw kentekenbewijs bij 'datum eerste toelating'. Nog makkelijker: vul in het aanvraagformulier jouw kenteken in. Dan zie je direct uit welk jaar jouw auto komt. Was deze informatie nuttig?
Het eerste kenteken is in 1951 uitgegeven in Nederland.
Tegenwoordig kun je online zeer eenvoudig een kentekencheck laten uitvoeren door onafhankelijke instanties of bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Het invoeren van jouw kentekenbewijs stelt jou onder andere in staat om het bouwjaar van een bepaalde auto te traceren.
Vanaf 30-03-2015 is de RDW begonnen met de uitgifte van een nieuwe serie kentekenplaten. Het eerste kenteken uit deze nieuwe serie is GB-001-B. Voor personenauto's is dit het eerste kenteken wat uitgegeven wordt in de kentekenplaat serie met sidecode 9.
De leeftijd van jouw auto kun je terugvinden op jouw kentekenbewijs bij 'datum eerste toelating'. Nog makkelijker: vul in het aanvraagformulier jouw kenteken in. Dan zie je direct uit welk jaar jouw auto komt.
In de loop van 2019 gaat de combinatie X-999-XX geïntroduceerd worden. Daarmee nemen we afscheid van de in 2015 ingevoerde combinatie XX-999-X. Nederland was in 1898 na Frankrijk en Duitsland het derde land ter wereld waar de kentekenplaat werd ingevoerd.
Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.
De tiende serie kentekens zijn gestart. Het gaat daarbij om een serie van één medeklinker, drie cijfers en vervolgens twee medeklinkers. De kentekenserie gaat vermoedelijk – net als de huidige kentekenreeks – drie tot vijf jaar mee.
Het laatst uitgegeven kenteken voor een personenauto is momenteel R-566-JG. Sidecode (type kentekencombinatie) is 10.
Het bouwjaar van een huis kunt u gratis vinden in de BAG Viewer. Het bouwjaar is ook opgenomen in ons product Woningrapport. Naast het bouwjaar krijgt u met het product Woningrapport onder andere informatie over inhoud en oppervlakte, wie de eigenaar is en de geschatte waarde van een woning.
U kunt het kenteken invoeren op de website van de RDW en vervolgens krijgt u de voertuiggegevens te zien. Onder het tabblad 'basis' kunt u 'vervaldata en historie' openen en krijgt o.a 'Datum eerste toelating' en 'Datum eerste afgifte Nederland'.
De volgorde waarin de letters en cijfers staan, vertelt je bijvoorbeeld iets over de datum van afgifte. Zie je een combinatie als 99-XX-XX, dan weet je dat de auto tussen 2000 en 2008 op kenteken is gezet. Sinds 2019 wordt de kentekencombinatie X-999-XX gehanteerd.
De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.
Voor voertuigen waarvan de inrichting, de afmetingen of het gewicht niet voldoen aan de regels in de Wegenverkeerswet geven wij een zogenoemd ZZ-kenteken af. Het ZZ-kenteken wordt afgegeven bij de eerste inschrijving van het voertuig.
In de loop van 2019 wordt een nieuwe nummerbord ingevoerd. De plaat krijgt 1 medeklinker gevolgd door 3 cijfers en 2 medeklinkers (X-999-XX). Wanneer de nieuwe serie daadwerkelijk wordt uitgebracht, wordt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nog angstvallig geheim gehouden.
Op sommige kentekenplaten zie je een klein cijfer extra staan, boven of onder een streep tussen de letters en cijfers. Dat is de duplicaatcode.
€23,76 incl B.T.W. Officiële kentekenplaat lang geel voor uw auto, aanhanger etc. Deze nummerborden zijn RDW goedgekeurd. Luxe platen hebben opgelegde plastic letters.
AA-kentekenplaat
Deze kentekens staan op naam van het Koninklijk Staldepartement en zijn voor leden van het Koninklijk Huis en enkele functionarissen van het Koninklijk Staldepartement.
Van 1951 tot en met 1978 hadden kentekenplaten in Nederland een donkerblauwe kleur en waren ze voorzien van witte letters. Vanaf 1978 werden deze kleuren vervangen door een gele achtergrond met daarop zwarte letters en cijfers.
DM: Militaire voertuigen.
Sinds eind 2015 staat soms de letter E achteraan het kenteken. Dit betekent dat het een elektrische auto betreft.