Oudste gorilla ter wereld getrakteerd op groente- en fruitmand voor 66ste verjaardag. De oudste westelijke laaglandgorilla ter wereld is sinds vandaag weer een jaartje ouder. Om dat te vieren, kreeg Fatou van haar verzorgers in de dierentuin van Berlijn een eetbaar boeketje en een mand vol groenten en fruit.
De oudste gorilla ter wereld is donderdag 66 jaar geworden.
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
Hij is de grootste ondersoort van de gorilla's. Hij kan toch wel 1,90 meter groot worden. Hij leeft in het laagland van het tropisch regenwoud in Oost-Congo.
De gorilla zou bij IQ-tests uitkomen op een score van tussen de 70 en 95, ter vergelijking: bij Nederlanders is 100 de gemiddelde score.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. Toch is een gorilla meestal niet superagressief. Alleen als hij zich bedreigt voelt, gooit hij al die spieren in de strijd.
Zilverrug: echte krachtpatser
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste. Binnen een groep is er één aap de baas: de zilverrug. Hij kan wel 1,85 meter lang worden. Het gewicht van een zilverrug-gorilla is zo'n 180 kilo.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Gorilla's slapen zo'n twaalf uur, maar orang-oetans krijgen ongeveer evenveel slaap als mensen: acht uur. Zoals bij de meeste zoogdieren is ook de slaap van sommige primaten polyfasisch, waarbij deze dieren binnen een cyclus van één etmaal gedurende meerdere korte perioden slapen.
In de loop van haar leven krijgt een in het wild levend vrouwtje gemiddeld vier tot vijf jongen, met een tussenperiode van ongeveer vier jaar. De zwangerschap duurt 8,5 maanden. De eerste twee jaar is een gorillajong helemaal afhankelijk van de moedermelk.
Zou Bokito dat in de toekomst weer doen, dan verdrinkt hij als hij de andere kant niet haalt. Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Gorilla's planten zich, zeker in verhouding met andere apensoorten, heel erg langzaam voort. Het vrouwtje is pas vruchtbaar vanaf haar 9e levensjaar. Meestal krijgen de vrouwtjes pas op hun 11e of 12e levensjaar voor het eerst jongen. Ook krijgt het vrouwtje maar elke 4 of 5 jaar 1 jong.
De gorilla is een herbivoor die leeft in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Gorilla's leven voornamelijk op de bosbodem. Het mannetje heeft een hoogte van tussen de 1,65 en 1,90 meter, en weegt tussen de 140 en 210 kilogram.
Gorilla paspoort
Gorilla's hebben in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar doordat mensen op ze jagen en hun bos kappen. De gorilla is al uit grote delen van Afrika verdwenen. Als we zijn bos niet snel beschermen, zal de gorilla uitsterven!
Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.
In het wild worden gorilla's 35 tot 40 jaar oud. Voor zover bekend leven nog twee gorilla's van ongeveer dezelfde leeftijd in dierentuinen in Berlijn en in de Amerikaanse staat Arkansas.
Als gorilla's imponeren, een vijand willen afschrikken,of elkaar uitnodigen tot een spelletje, slaan ze zichzelf. op de borst. Dit gedrag is uniek onder de zoogdieren!
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.
Een volwassen mannetjes gorilla is gemiddeld al tientallen malen sterker dan een gemiddelde volwassen man. De natuurlijke spier- en krachtontwikkeling bevindt zich op een compleet ander niveau.
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Het dier met de sterkste bijt- of knijpkracht is niet de leeuw of tijger, maar de kokoskrab. Dieren zijn vaak sterker dan mensen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.