150 miljoen jaar geleden begon de vorming van de Alpen, de Alpiene Orogenese. De Afrikaanse plaat schoof naar de Euraziatische plaat en drukte langzaam de Thetis-Oceaan dicht. Wat nu nog over is van deze oceaan is de Middellandse Zee.
De Alpen zijn ontstaan als gevolg van platentektoniek, om precies te zijn het naar elkaar bewegen van de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen, waardoor het stuk van de lithosfeer dat Italië bevat als het ware in Europa gedrukt werd.
De Alpen is de grootste bergketen van Europa. Ze zijn 100 tot 200 kilometer breed en hebben meer dan 82 bergtoppen die 4000 meter of hoger zijn. De Alpen zijn zo groot dat het zich uitstrekt over 8 verschillende landen in Europa.
Uit het onderzoek is gebleken dat de Alpen gemiddeld met 1,8 millimeter per jaar groeien en gemiddeld 1,3 millimeter naar het noordoosten verschuiven.
150 miljoen jaar geleden begon de vorming van de Alpen, de Alpiene Orogenese. De Afrikaanse plaat schoof naar de Euraziatische plaat en drukte langzaam de Thetis-Oceaan dicht.
De huidige Pyreneeën zijn ontstaan gedurende drie opeenvolgende gebergte-vormende fasen. De oudste, die ongeveer 450 miljoen jaar geleden plaatsvond, is nog maar moeilijk te detecteren. De kern van de Pyreneeën wordt gevormd door gedeformeerde gesteenten van een jongere fase die ongeveer 300 miljoen jaar oud is.
Bergen lijken onwrikbare en onveranderbare kolossen, maar eigenlijk veranderen ze elke dag. Zo worden de Alpen bijvoorbeeld nog elke dag een beetje hoger. Dat blijkt uit geologisch onderzoek door de Universiteit van Bern .
Blijven groeien
De Alpen zijn ooit gevormd doordat platen tegen elkaar bewegen, die beweging is gestopt ten daardoor groeit de berg niet meer zo snel. "De Alpen gaan nog een millimeter omhoog."
Dertig van de hoogste bergen ter wereld liggen in de Himalaya. De top van de Mount Everest is met zijn 8.850 meter het hoogste punt op aarde. De hoogste berg gemeten van de voet naar de top is Mauna Kea, een inactieve vulkaan op het eiland Hawaï in de Grote Oceaan.
Frankrijk: Mont Blanc regio
In Frankrijk ligt de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, die maar liefst 4810 meter hoog is.
De meeste gletsjers dateren uit de laatste twee ijstijden, die respectievelijk 2,5 miljoen jaar en 100.000 jaar geleden begonnen. Tussen 1350 en 1850 zijn echter enkele gletsjers in de bergen gevormd tijdens de Kleine IJstijd, toen de gemiddelde temperatuur op aarde 1,5 °C lager was dan nu.
In geografisch opzicht beslaan de Dolomieten het grensgebied van de drie Italiaanse provincies Zuid-Tirol/Südtirol, Trentino en Belluno. Het karakteristieke gesteente van de Dolomieten bestaat uit versteende koraalriffen uit het trias (circa 250 miljoen jaar geleden).
Voorbij de boomgrens groeien geen bomen meer, omdat de weersomstandigheden daarvoor ongunstig zijn. Het is daar vaak of te koud, of te winderig, of te droog. Je ziet boomgrenzen vaak in bergachtige gebieden. Op de top van een berg is het vaak te koud voor bomen.
Bergen worden weer afgebroken door water, wind en vorst. Door deze erosie slijten ze langzaam maar zeker af tot heuvels. In het hooggebergte is het koud en er valt veel sneeuw. Boven op de bergen ligt eeuwige sneeuw.
De Alpen zijn langer en minder steil, de wegen zijn breed en met goedlopend asfalt. Daaruit wordt dan geconcludeerd dat de Pyreneen meer zijn voor de soepele klimmers en de Alpen voor de machtsklimmers (vandaar Boogerd???).
Na de Alpen zijn de Pyreneeën het bekendste gebergte van West-Europa. En ze liggen op de grens van Spanje en Frankrijk. Het gebergte strekt zich uit tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en is ongeveer 430 kilometer lang en 60 tot 130 kilometer breed.
De Franse Alpen zijn gelegen in de regio's Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d'Azur, ongeveer tussen het meer van Genève bij de grens met Zwitserland en de badplaats Menton aan de Côte d'Azur. De Rhônevlakte wordt gezien als de westelijke grens van de Alpen.
Het gebergte is ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3000 meter of meer.
Alpen. Het Wereld Natuur Fonds heeft in 2007 geconstateerd dat er nog maar 38 bruine beren leven in de Alpen, en verwacht dat de soort aldaar zal uitsterven, doordat het leefgebied steeds kleiner wordt.
De alpenmarmot voedt zich met grassen, kruiden en zeggen. Soms eet hij ook bloemen, onrijpe vruchten en wortels. Het is een dagdier, dat in de regel de gehele dag door actief is.
In de Alpen leven nog veel wolven. In het Oostenrijkse Hopfgarten im Brixental bij Westendorf heeft een wolf aan het begin van de week een voederplek van wild aangevallen en een hertenkalf gedood.