De opstalvergoeding bij uitgifte wordt berekend door de kadastrale oppervlakte van het perceel te vermenigvuldigen met een basistarief per vierkante meter (m²). Bij het niet voorhanden hebben van de juiste kadastrale oppervlakte wordt de oppervlakte zo nauwkeurig mogelijk door het dagelijks bestuur vastgesteld.
De opstalvergoedingen zijn inkomsten van het jaar waarin ze worden betaald of toegekend, ook als ze betrekking hebben op de gehele duur van het recht van erfpacht, van opstal of van gelijkaardige onroerende rechten, of op een deel daarvan (artikel 10, § 1, derde lid WIB 92).
Indien een opstalrecht voor onbepaalde tijd is aangegaan, eindigt het opstalrecht door het verstrijken van de overeengekomen duur van het opstalrecht, waarbij echter rechten stilzwijgend doorlopen, tenzij uit de gedragingen van partijen anders blijkt.
Een zelfstandig recht van opstal is overdraagbaar en kan bezwaard worden met een recht van hypotheek of vruchtgebruik. Het eigendomsrecht van de opstaller en de beplantingen kan niet worden vervreemd of bezwaard; het is een afhankelijk eigendomsrecht.
Het opstalrecht is belast met een registratierecht van 2%. Deze registratierechten worden geheven op alle vergoedingen die de opstalhouder betaalt aan de eigenaar van de grond, gedurende de hele duur van het opstalrecht.
Een bezitter is degene die in de openbare registers als eigenaar van de opstal of van de grond staat ingeschreven. Die persoon wordt vermoed bezitter van de opstal te zijn. Een opstal is een gebouw of werk dat - direct of indirect - duurzaam met de grond verbonden is.
De afstand van het recht tot natrekking is een afwijking van de toetredingsregeling. Deze afstand van het recht tot natrekking bestaat erin dat de eigenaar van een terrein verklaart afstand te doen van de eigendom van gebouwen die door een derde op zijn grond zijn gebouwd.
De opstalverzekering basis biedt niet alleen de standaarddekking bij brand, inbraak, diefstal en storm, maar vergoedt ook de schade aan je huis door bijvoorbeeld rook, schroeien, hagel en hevige plaatselijke regenval.
Hoe ontstaat opstalrecht? Het opstalrecht ontstaat door vestiging. Hiervoor zal men een notaris moeten inschakelen voor het opmaken van een notariële akte. De notaris zorgt vervolgens voor inschrijving in de openbare registers.
Als huiseigenaar ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit is een eis van de geldverstrekker. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat het huis wordt overgedragen. Meestal kun je kiezen uit twee soorten opstalverzekeringen: een extra uitgebreide en een meest uitgebreide opstalverzekering.
De vergoeding voor de erfpacht heet de canon; de vergoeding voor opstal heet retributie. Degene die het recht van opstal verleend heet ook bloot eigenaar en degene, die het opstalrecht verwerft heet opstaller.
Wanneer je te maken krijgt met schade, heb je volgens de wet 3 jaar de tijd om dit bij ons te melden. Na deze periode heb je geen recht meer op een vergoeding. Als je schade hebt, kun je dat het best zo snel mogelijk melden.
Dit betekent dat het opstalrecht afhankelijk is van de tussen huurder en Europarcs te sluiten huurovereenkomst. Met andere woorden: zonder huurovereenkomst geen opstalrecht en als de huurovereenkomst eindigt, eindigt ook het opstalrecht.
Hoe kan eigendom belast zijn met opstal? Opstalrecht wordt ook wel zakelijk recht van opstal genoemd. Met een opstalrecht kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben (5:1 BW).
Iedereen die titularis is van een - zelfs beperkt - onroerend zakelijk recht, kan in principe een recht van opstal vestigen en opstalgever worden, dit weliswaar binnen de grenzen van zijn eigen recht. Naast een grondeigenaar, komt dus ook een vruchtgebruiker, erfpachter of zelfs een opstalhouder hiervoor in aanmerking.
Het gebouw of ander bouwwerk dat op andermans grond staat, wordt het opstal genoemd. De eigenaar van het opstal wordt de opstaller genoemd. Met een opstalrecht kan je bijvoorbeeld eigenaar zijn van een woning op andermans grond.
Met een opstalrecht op een stuk grond wordt de opstalgerechtigde eigenaar van het bouwwerk op of in die grond. Het opstalrecht met de opstal is overdraagbaar via de notaris in een leveringsakte, net zoals een woning wordt overgedragen bij verkoop.
Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort. Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond.
Tot de eigendom behoort – dat is vanzelfsprekend – de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen. Dit geldt bijvoorbeeld – hoewel dat bij aankoop van een woning uiteraard niet ter sprake zal komen – voor mineralen, voor schatten etc.
Wat is er gedekt binnen je opstalverzekering? Naast dat je verzekerd bent voor je woning, ben je ook verzekerd voor alles wat bij de woning hoort. Denk aan onroerende zaken als de keuken, badkamer en vastgelijmde houten vloer. Bij de meeste verzekeraars geldt de dekking ook voor alles wat aan het woonhuis vast zit.
Onder je inboedel vallen verlijmde of losliggende vloeren van PVC, kurk, linoleum, tapijt en ondertapijt, vinyl en zachte (textiel)vloerbedekking. Parket en laminaat vallen alleen onder je inboedel als het los ligt en niet verlijmd is.
Schade aan je huis is niet altijd verzekerd als je een opstalverzekering hebt. Bijvoorbeeld bij slecht of te lang uitgesteld onderhoud aan de woning. Ook schades door normaal gebruik, zoals slijtage, verrotting of roest, vallen niet onder de dekking. Net als schade die ontstaat door een aardbeving of grondwater.
Als jullie samen een huis bouwen op een grond die eigendom is van één van jullie, dan wordt de eigenaar van de grond automatisch ook eigenaar van het huis. Dat heet het 'recht van natrekking'. Hetzelfde geldt voor uitbreidingen van of verbeteringen aan een woning.
Hoe voorkom je natrekking? Natrekking kan je voorkomen door een opstalrecht te vestigen. Een opstalrecht is een zakelijk recht om, in, op of boven de grond van een ander, gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben.