Geef als je kleintje zelf eet vooral grote stukken voedsel (ter grootte van een knuistje). Grote stukken kunnen net wat interessanter zijn om te onderzoeken dan een stukje ter grootte van een dobbelsteen. Ook kan je kleintje het beter vasthouden en is het verstikkingsgevaar kleiner.
Geef het eten in handzame, langwerpige stukken, die je baby makkelijk kan vasthouden. Zo kan hij er van bovenaf aan sabbelen en eten. Gekookte of gestoomde broccoli is handig, omdat je kind de stronkjes goed kan vasthouden.
Als je kindje ongeveer een jaar oud is, kun je het grotere stukjes Chiquita banaan geven en zelf laten eten. Je kunt de stukjes banaan zo groot maken, dat je kindje ze zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen: een waar feestje! Het zachte vruchtvlees is gemakkelijk te kauwen.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt. En vergeet niet zelf ook een stukje te nemen.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Vanaf 6 maanden
Voor een gezonde ontwikkeling is bijvoeding nu nodig. Veel ouders starten ook vanaf 6 maanden met het geven van brood. Dat pureer je niet, dat geef je in stukjes, nu kan je baby dus al zelf oefenen met pakken en eten.
Babyvoeding 8-12 maanden
Je baby krijgt steeds meer vaste voeding en steeds minder melkvoedingen. De gewone maaltijden komen langzamerhand in de plaats van de melkvoedingen. Geef je borstvoeding, dan merk je dat je baby daar minder vaak om vraagt. Kunstvoeding bouw je af tot ongeveer 400-500 ml per dag.
Bijvoorbeeld geprakte avocado, aardbeien of banaan. De ene baby van 8 maanden eet één boterham per dag, bijvoorbeeld alleen tussen de middag, de andere baby ontbijt ook met een boterham. In plaats van brood kun je als ontbijt ook een schaaltje havermoutpap zonder suiker geven.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg. Tussendoor: bekertje water en (gedroogd) fruit, komkommer of rozijntjes.
Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram. Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby. Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel).
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst.
Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op. Vanaf 8 maanden mag dit 100 tot 150 gram zijn.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden 's nachts nog 12 uur en overdag zo'n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.
Ook op de leeftijd van 7 of 8 maanden wil je dat het tussendoortje een gezonde aangelegenheid is. Fruit en groenten dus! Varieer lekker met bijvoorbeeld banaan, pruimen, peer of verse zachte (medjoul) dadel (let op: zonder pit!) of een stukje appel of meloen.
Vanaf 6 maanden
Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.