Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang. Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen gemaakt of versterkt.
Dan hebben we goed nieuws voor je: ook als je ouder wordt, komen er nog nieuwe hersencellen bij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Spaanse onderzoekers ontdekten dat mensen minstens tot hun 87ste nog nieuwe hersencellen kunnen aanmaken.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker.
De embryonale ontwikkelingsfase. De embryonale ontwikkelingsfase begint op het tijdstip van de bevruchting en eindigt na 8 weken. De eerste structuren waaruit de hersenen zich ontwikkelen, ontstaan in die fase.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein.
Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen. De hippocampus is een hersendeel dat belangrijk is bij het verwerken van informatie en de opslag in het geheugen.
Overmatig alcohol drinken, extreem ongezond eten met een tekort aan allerlei vitamines en natuurlijk overeten waardoor (extreem) overgewicht ontstaat zijn allemaal slecht. Maar voor dementie? De alcoholisten of extreem slechte eters krijgen vaak al eerder in het leven andere ziekten.
Walnoten
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Bananen bevatten aminozuur (tryptofaan), dat de aanmaak van serotine - een feelgood stofje in de hersenen - bevordert. Zodra je een banaan eet komt er dus meer serotine vrij, en daardoor kun je je stukken beter voelen. Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en vezels.
Zolang je geen breinbeschadiging hebt, gebruik je dus 'gewoon' 100 procent van je hersenen. Met deze kanttekening: we gebruiken niet de volle 100 procent van onze capaciteit op exact hetzelfde moment. Sommige hersenfuncties staan altijd 'aan', zoals de aansturing van je vitale organen.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Een verrassing voor artsen wereldwijd: een Chinese vrouw van 24 leeft al heel haar leven zonder een groot deel van haar hersenen. De vrouw was in de provincie Shandong naar het ziekenhuis gegaan omdat ze duizelig en misselijk was.
Het kijken en luisteren zorgt voor actieve hersenen.Daarnaast maakt televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden, omdat je informatie tot je neemt en verwerkt. Het maakt dan niet uit of je naar een soap-serie kijkt of een inhoudelijke documentaire, als je je aandacht er maar bij hebt.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Vette vis voor je brein
De onmisbare omega-3-vetzuren vind je vooral in de vette vissoorten. Deze vetzuren houden de goede en snelle communicatie tussen je zenuwcellen in stand. Eet daarom één keer per week vis. En dus het liefst de vette soort, zoals zalm, makreel, haring of paling.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Bosbessensap en druivensap. Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Is suiker slecht voor je hersenen? Of suiker daadwerkelijk slecht is voor de gezondheid van je hersenen, kan niemand nog met 100% zekerheid stellen. Wel hebben onderzoekers van de Boston University recent een verband gevonden tussen het drinken van suikerrijke dranken en een snellere veroudering van de hersenen.
Met een aantal dat oploopt tot meer dan 2.400 tieners per jaar, trekken verschillende artsen aan de alarmbel. Zo wordt ook het aloude thema van hersenschade weer vanonder het stof gehaald. Eén keer comazuipen (meer dan vier pinten binnen de twee uur voor meisjes, zes voor jongens) zou ons IQ met tien punten doen dalen.
Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ook kleine hoeveelheden alcohol al schade kunnen doen aan de hersenen. Als iemand meer dan één glas alcohol per dag drinkt worden de hersenen al kleiner. Dit komt omdat de grijze en witte stof van de hersenen afneemt door alcohol.
Gedragsveranderingen door alcohol
Van een enkel glas alcohol worden de meeste mensen vrolijker en kunnen ze zich makkelijker ontspannen. Te veel alcohol kan juist tot agressie leiden. Zodra de alcohol uit je bloed is, wordt je gedrag ook weer normaal. Er is dan dus nog geen sprake van karakterverandering door alcohol.