U kunt met een hogedrukreiniger in de regenpijp spuiten om zo het vuil te verwijderen. Dit kan van zowel de bovenkant als de onderkant van de pijp. Mocht u er niet bij kunnen, zaag dan een stuk van de regenpijp af. Dit kan later gerepareerd worden met een reparatiemof.
Als er meer tijd nodig is komt er per kwartier tussen de € 20 en € 35 euro bij. Ook hangt de prijs af van de mate waarin de regenpijp verstopt is. Kosten lopen op als de verstopping ernstig is of als de regenpijp een beschadiging heeft of kapot is, aangezien de regenpijp dan ook gerepareerd moet worden.
Als je merkt dat het water van je dakgoot niet goed door de regenpijp stroomt, is de regenpijp waarschijnlijk verstopt en moet deze worden schoongemaakt en ontstopt. Je kan lekkages zien in de pijpverbindingen wanneer het regent, of rechtstreeks bij de dakgoot, of je ziet aanhoudende vochtige plekken op de muur.
Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden. De steen zorgt ervoor dat het water over een breder oppervlak wegloopt.
Ontstoppen. De verstopte dakgoot ontstoppen doe je door het opgehoopte vuil uit de dakgoot en bij de verbinding van de regenpijp te verwijderen. Na het verwijderen zal het water weer goed weg kunnen stromen. Je kunt dit zelf doen als je handig bent en op hoogte wilt werken of je kunt het ook laten doen.
Een rioolontstopper met ontstoppingsveer laat u net zo lang de afvoerpijp indraaien totdat deze bij de verstopping is. De ontstoppingsveer draait zich in de verstopping en kunt u laten draaien totdat de ontstoppingsveer door de verstopping heen is en de afvoer weer vrij is.
Je kan proberen een draadje van ijzer als het lukt kan je RVS nemen. Dit leg je in de zijuitloop en een flink eind op het dak met iets zwaars er op. Dat het blijf liggen. Dit draadje moet je zo buigen dat het tegen de pijp aan de muurkant uitkomt.
Voordelen van afkoppelen
Afkoppelen is beter voor het milieu. Bij hevige regenval krijgt het riool zoveel water in korte tijd te verwerken, dat het riool overstort. Met de overstort stroomt vuil rioolwater in het oppervlaktewater. Door zoveel mogelijk af te koppelen worden de effecten van hevige regenval minder groot.
Een gebouweigenaar is tot op de erfgrens verantwoordelijk voor het goed afvoeren van regenwater dat op zijn dak en tuin valt.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Plaats de nieuwe bocht of stuk regenpijp. Wanneer u de regenpijp heeft afgezaagd, kunt u hiervoor een reparatiemof gebruiken. U kunt dan daarna alles in elkaar zetten en met behulp van de beugels de regenpijp vastzetten aan de wand/muur. De bochten of andere hulpstukken die u plaatst, hoeft u niet te verlijmen.
Koppel je regenpijp af. Regenwater zakt de bodem in en vult het grondwater aan.Zo stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken.
Omschrijving Bladscheider
Met deze bladscheider wordt het vuil van uw hemelwaterafvoer, zoals bladeren, gescheiden van de regenwaterstroom. Via een rooster wordt het vuil naar buiten geleid en loopt het regenwater door de regenpijp naar de PVC afvoerbuis.
De gemiddelde levensduur van een pvc-regenpijp is 10 tot 12 jaar, daarna is de kans groot dat er slijtage gaat optreden en vervanging of reparatie nodig zal zijn doordat de weekmakers uit het PVC verdwijnen.
Je bespaart op wasmiddelen, omdat regenwater doorgaans zachter is dan leidingwater. Op die manier wordt ook het milieu minder verontreinigd. Jaarlijks is er na verdamping zo'n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar. De voorraden zijn dus groot genoeg, en bovendien kost regenwater niets.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Regenwater in droge tijden afvoeren via de riolering is zonde. De tuin kan dit water juist dán heel goed gebruiken. Een regenwaterinfiltratiesysteem biedt hierbij de oplossing. Dankzij het plaatsen van infiltratiekratten (ook wel infiltratieboxen genoemd) kan je tuin extra regenwater opvangen.
In sommige situaties kan de loodgieter het advies geven om de regenpijp in het geheel te laten vervangen en niet te laten repareren. De levensduur van bijvoorbeeld een PVC regenpijp is 10 tot 15 jaar, dan is het na die periode het overwegen waard om bij een beschadiging de regenpijp in het geheel te laten vervangen.
Voorkom dat uw regenpijp verstopt raakt
De eerste en meest voor de hand liggende tip is het regelmatig schoonmaken van de pijp. Dit moet zo'n twee keer per jaar gebeuren. Alle bladeren en het overige vuil moet worden verwijderd zodat het water weer vrij door kan stromen.
De regenpijp voert het regenwater af naar een regenton, een regenput of het riool. Tegenwoordig worden regenwaterafvoeren soms weer afgekoppeld van de hoofdriolering. Indien er een gescheiden rioolstelsel in de straat ligt wordt het regenwater niet naar een rioolwaterzuivering maar naar het oppervlaktewater afgevoerd.
Afvoer ontstoppen met soda en azijn
Meng daarom een pak soda met een liter kokend heet water en giet dit in de verstopte afvoer. Schenk daarna een halve fles huishoudazijn in je afvoer en laat het geheel een nacht goed inwerken. Spoel de afvoer door met heet of kokend water en check of de verstopping los is gekomen.
De Silverline Rioolveer 5 Meter is volgens ons de beste koop ontstoppingsveer. Deze veer is voor veel klussen geschikt, mede door de lengte van 5 meter. Ook biedt de dikte (9 mm) veel mogelijkheden, maar die dikte zorgt er ook voor dat je 'm niet voor de krappere leidingen in kunt zetten.