De batterij is waarschijnlijk bijna op. Vervang de speciale batterij voor in de weegschaal. Indien het probleem aanhoudt is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Zorg dat de weegschaal altijd vlak op een harde ondergrond staat.
Weegschaal-faal
De manier om je vetpercentage thuis te meten zijn weegschalen inclusief vetmeting. De weegschalen zijn populair, maar niet betrouwbaar. De Consumentenbond onderzocht 11 weegschalen. Conclusie: degene die wil weten hoeveel vet hij heeft, kan maar beter niet op een weegschaal gaan staan.
Een weegschaal mag een afwijking vertonen, maar die is wel beperkt. Een weegschaal die tot op 1 gram nauwkeurig weegt, mag bijvoorbeeld een afwijking hebben van 1 gram op de eerste halve kilo. De totale afwijking op het volledige bereik van de weegschaal mag nooit meer bedragen dan 3 keer de meeteenheid.
Digitale weegschalen voor thuisgebruik, kunnen zeer nauwkeurig zijn, maar verliezen hun nauwkeurigheid als ze vaak verplaatst worden. Daarnaast is het belangrijk dat de weegschaal regelmatig gekalibreerd wordt. Hoe je de weegschaal kunt kalibreren is in de meeste gevallen terug te vinden in de gebruiksaanwijzing.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
De weegschaalleverancier wordt periodiek gecontroleerd door het Agentschap Telecom. Na de ijking wordt de weegschaal voorzien van een sticker, waarmee aangegeven wordt dat de weegschaal voldoet aan de wettelijke normen.
Zelf weegschaal kalibreren
Sluit de weegschaal aan op het lichtnet. Zet de weegschaal op een stevige ondergrond. Check of de weegschaal waterpas staat en niet wankelt. Controleer of het plateau recht en juist op de weegschaal geplaatst is.
In Nederland ben je zelf verantwoordelijk voor het goed functioneren van je weegsysteem, daarom wordt vaak in een ISO-norm opgenomen dat de weegsystemen (2) jaarlijks gekalibreerd dienen te worden. Enkel na een grote reparatie is het verplicht om het weegsysteem te herijken.
Hoe meer de ondergrond waar je weegschaal op staat, inzakt, hoe onbetrouwbaarder je meting. 7) Laat je weegschaal altijd op dezelfde plek staan. Een verschillende plek in huis kan net een ander gewicht geven. 8) Vermijd het kijken naar een schommelende weegschaal.
Het is voldoende om één keer per week tot één keer per maand op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, corrigeer dan door minder of anders te gaan eten en wat meer te bewegen. Of neem af en toe een balansdag, waarop je minder snoept dan op de dag ervoor.
Wat je moet doen om minder te wegen op de weegschaal is door je knieen zakken, en billen naar achter. Je zal merken dat je op deze manier een stukje minder weegt dan wanneer je rechtop staat.
Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn.
Bij kalibratie ga je na of je weegschaal nog correct en nauwkeurig weegt. Herkalibratie is niet wettelijk verplicht. Wel raden wij je sterk aan het regelmatig te (laten) doen.
Wat zijn ijkwaardige weegschalen? IJkwaardig weegschalen zijn weegschalen waarbij het mogelijk is om deze te ijken (keuren). Dit hoeft niet altijd te gebeuren, maar in de meeste gevallen is het wel wenselijk dat dit gebeurd.
Kalibreren is het vergelijken van de gemeten waarde van een meetmiddel met de werkelijke waarde, gemeten met een referentie meetmiddel, om de afwijking vast te stellen. De gemeten afwijking toetsen we aan de tolerantie, waarmee de betrouwbaarheid van het meetmiddel kan worden beoordeeld.
De bascule bestaat uit een lange stang met in het midden een draaipunt. Aan beide uiteinden van de stang hangt telkens één bakje. In het ene bakje wordt het te wegen voorwerp gelegd en in het andere wordt met behulp van gewichten bepaald hoe zwaar het voorwerp is.
Een geijkte weegschaal is een weegschaal die is gekeurd, gecertificeerd en verzegeld door een erkend fabrikant in overeenstemming met de vereisten in de metrologiewet.
Een vetpercentagemeting op een weegschaal gebeurt via een elektronisch signaal dat door je lichaam wordt gestuurd. Vet heeft een andere weerstand dan vocht, waardoor de weegschaal kan meten hoeveel vet en vocht je lichaam bevat. Meer weerstand staat hierbij synoniem voor meer vet.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.