Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Honingdauw bestrijden doe je door de insecten te bestrijden die honingdauw in het gewas veroorzaken. Het bestrijden van plagen kan met behulp van natuurlijke vijanden, biologische gewasbeschermingsmiddelen en/of chemische gewasbeschermingsmiddelen.
We hebben meestal last van honingdauw van half mei tot en met eind september. Het verschijnsel is nogal weersafhankelijk. Vooral bij hoge temperaturen is de voortplantingssnelheid van de bladluizen enorm en de overlast daarmee in de regel groot. Veel mensen denken dat honingdauw alleen voorkomt in lindebomen.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
Af en toe reageert een bladluis op dit kloppen met het afgeven van een druppel vloeistof. Die druppel lijken op een dauwdruppel en is zo zoet als honing. Vandaar dat de vloeistof honingdauw heet. Bladluizen maken honingdauw van het sap, dat ze met hun zuigsnuit uit planten opzuigen.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Het verplaatst zich door met mensen of huisdieren mee te liften, of via andere planten. Ook kan een plant die op de tocht staat geïnfecteerd worden met dopluis.
Bestrijding van dopluis
Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan!
Bladluis: de kleine grote vijand
De bladluis is al irritant genoeg als hij heeft besloten in je mooie groene tuin te gaan wonen, maar hij is ook de veroorzaker van een hoop plak op je autolak. De bladluis is eigenlijk een heel klein gierig beestje die niet van ophouden weet.
In die boom zitten luizen en die vreten een beetje blad. Dat kan die boom goed hebben. Maar de luis eet altijd net iets meer dan hij nodig heeft en laat dan een druppeltje vocht vallen uit zijn achterwerk. En dat is dat kleverige spul.
De plakkerige bladeren worden veroorzaakt door de honingdauw die wordt afgescheiden door de luizen, iets waar mieren toevallig dol op zijn. Dat is dus nog iets waaraan u bladluis kunt herkennen: de overmatige aanwezigheid van mieren. Een effect van bladluis is dat de plant zwak is en dat het stopt met groeien.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Tripsen zitten vaak op de bovenkant van het blad. Hun larven zijn meestal wit van kleur en leven juist in groepjes aan de onderkant van het blad. Je plant heeft mogelijk tripsen als haar bladeren verdrogen en vlekken krijgen. De beestjes verspreiden zich door te vliegen van plant naar plant.
Welke planten zijn gevoelig voor de witte vlieg? Witte vliegen zijn te vinden op een grote verscheidenheid aan planten, van sierbloemen, beukenplanten tot groenten. Waaronder tomaten, aubergines, paprika's en okra. Sommige soorten zijn ook te vinden op zoete aardappelen, planten uit de koolfamilie en Citrus bomen.
In de meeste gevallen hebben alleen de mannelijke schildluizen vleugels om zich van plant naar plant te verplaatsen. Vrouwelijke schildluizen zijn echter permanent aan de plant vastgehecht, vaak aan jonge scheuten of onder de bladeren, waar ze ook hun eieren leggen.
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind. Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding. Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis.
Sommige van deze schildluizen hebben een glad schild, die meestal zwart, bruin of beige gekleurd is, terwijl andere schildluizen een pluizig wit schild hebben. Naast dat de schilden van de verschillende schildluizen van kleur en structuur kunnen verschillen, komen schildluizen ook in verschillende grote voor.
Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango. Bladluizen zitten bijna altijd bij een ader van je plant, vaak in de meest verse delen van de plant: nieuw blad en nieuwe stengels.
De ontwikkeling van een larve tot een volwassen lieveheersbeestje duurt 2 tot 5 weken, dit is afhankelijk van de temperatuur.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe.