Na 8 weken kun je weer beginnen met een volledige Mom in Balance workout. Zeker de eerste dagen na de bevalling zul je merken dat je buikspieren weer flink moeten herstellen. Bij iedere activiteit waarbij je je buikspieren nodig hebt, merk je dat ze nog aan de slappe kant zijn.
Je bekken, rechte buikspieren en gewrichten zijn in negen maanden tijd verplaatst en je lichaam is extra gevoelig voor blessures. Daarom wordt aangeraden om de eerste zes weken na de bevalling rust te houden. Na deze zes weken, kun je het sporten weer rustig opbouwen.
De extra kilo's die aan je buikje blijven zitten na de bevalling gaan bij sommige vrouwen op natuurlijke, magische wijze weer weg, maar veel vrouwen moeten hiervoor weer gaan trainen. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat je buikje eerder weer in vorm komt.
Sporten mag in principe weer 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Dit betekent echter niet dat alles dan ook direct weer op het oude of reguliere niveau opgepakt kan worden. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis, zowel fysiek als mentaal.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af.
met de knieën gebogen en voeten op het bed, de bekkenbodemspieren op laten trekken en weer langzaam laten ontspannen. Adem in, bij een uit- ademing kun je de bekkenbodemspieren aanspan- nen. Doe dit 8 maal, 1x per dag. Langzaam begin je wat te herstellen, maar neem nog steeds voldoende rust.
Je kan 6 weken na de bevalling weer (rustig) gaan sporten
Om optimaal te herstellen en eventueel de borstvoeding goed op gang te laten komen, is het verstandig om de eerste week na de bevalling in en rond je bed te blijven. Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen.
Sporten na de bevalling
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Een diastase operatie is eigenlijk hetzelfde als een buikwandcorrectie, waarbij ook direct de slappe huid en vetweefsel wordt verwijderd. Tijdens de buikwandcorrectie met diastase behandeling, worden ook de buikspieren stevig aan elkaar gehecht.
Strakkere buik in het kort
Bij een slappe buikwand en eventueel overtollige huid is een buikwandcorrectie de oplossing. Bij plaatselijke storende vetophopingen is liposuctie de manier om er vanaf te komen. Voor alle moeders en mannen met borstvorming kan de mommy makeover de uitkomst bieden.
Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen. 'Je hebt de baby, verliest bloed, vloeistoffen, vruchtwater,' legt Sarah B.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
Testen van een diastase
Leg je vingers op de middenlijn van je buik (rond navel gebied). Probeer nu je hoofd en schouders van de grond te heffen, je voelt nu dat je buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult of een (diepe) ruimte ontstaat, heb je een Rectus Diastase.
Als je een vaginale bevalling zonder complicaties hebt gehad, kan je de eerste week na je bevalling heel rustig beginnen met simpele buikspieroefeningen op bed. Deze oefeningen kan je iedere week iets zwaarder maken. Ook lichte bekkenbodemoefeningen kan je vanuit het kraambed rustig opbouwen.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
10 dagen tot 6 weken
In deze periode start het herstel van het bekken en de bekkenbodem en krijg je meer gevoel in de bekkenbodemspieren. De spieren en pezen rond het bekken en de bekkenbodem hebben een maand na de bevalling ongeveer 20% van de normale kracht.
Vanaf dag 4 na de bevalling mag je beginnen met oefeningen voor de bekkenbodem en de dwarse buikspieren. Alle oefeningen zijn gericht op het weer leren voelen van de spieren die tijdens de bevalling op rek hebben gestaan.
Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling (geldt ook voor de werkneemster die borstvoeding geeft) moet de fysieke belasting zoveel mogelijk beperkt worden. Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn.
Til alleen je baby of kleine spullen tot maximaal 5 kg. Ga pas weer tillen na bevalling als je lichaam volledig hersteld is. Zwaar tillen na bevalling kan ongeveer na 9 tot 12 maanden.
Hangbuik wegwerken door te trainen
Door de spieren te trainen, wordt de huid die eroverheen ligt strakker. Je buikspieren trainen zal dus ook bijdragen aan een strakkere huid. In dit artikel schreven we al de beste buikspieroefeningen die jou daarbij helpen.
Wanneer je regelmatig gaat planken versterk je je buikspieren, onderrug en je bekken. Hierdoor wordt de houding van je onderrug verbeterd en zul je minder snel rugklachten krijgen.