Een vrouwtjesmug legt ongeveer 200 eitjes.Deze eitjes worden eerst een larve, daarna wordt het een pop en uiteindelijk wordt het een mug. Fahd: “Muggen zie je vooral veel bij sloten of waterplasjes. En ik heb gehoord dat dit komt omdat de vrouwtjesmug hun eitjes leggen in stilstaand water”.
Een mug wordt geboren uit een eitje. De muggeneitjes worden in water of vochtige grond gelegd en na enkele dagen komen de eitjes uit. De uit eitjes komende larven leven in dit water of in deze vochtige grond, zoals meren, sloten, vijvers, moerassen en stilstaand water onder of op gebouwen.
Anders dan nog wel eens gedacht wordt, komen muggen niet op licht of zoet bloed af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat is ook meteen de reden dat de één veel meer gewild is bij de vervelende steekdieren, dan de ander.
Muggen maken net als alle andere diersoorten deel uit van ons ecosysteem en de voedselketen. Ze leggen hun eitjes in water. De larven die daar uit komen, filteren algen uit het water. Daarmee helpen ze bijvoorbeeld voorkomen dat er giftige blauwalgen groeien in zwemwater.
muggeneitjes in water
Deze eitjes worden in of nabij stilstaand water gelegd, de larve die hieruit komt leeft in het water en ontpopt zich een paar dagen later tot een mug. Een vrouwtjesmug kan, mits ze genoeg bloed drinkt, elke 3 tot 4 dagen eitjes leggen. Zij legt dan een paar honderd eitjes per keer.
Muggen produceren het gegons namelijk met hun vleugels: hoe sneller ze flapperen, des te hoger de toon. Zitten twee muggen op dezelfde frequentie, dan vliegen ze even hard, en dat vergemakkelijkt een paring in de lucht. Overigens was al bekend dat mannetjes worden aangetrokken door het gezoem van vrouwtjes.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Een volwassen mug leeft ongeveer één tot twee maanden. Gedurende deze tijd zal de mug moeten zien te overleven, voeden en zichzelf te reproduceren. Net als mensen en andere wezens hebben muggen energie nodig om zich voort te bewegen en in leven te blijven.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
Muggen herkennen elkaar immers aan het gezoem.
Wanneer ze in elkaars nabijheid zijn, stemmen ze hun vleugelsnelheid (en dus ook hun frequentie of toonhoogte) op elkaar af. Binnen de seconde verhoogt het vrouwtje en verlaagt het mannetje zijn frequentie, tot beide hetzelfde zoemen.
Mannelijke steekmuggen zuigen alleen plantensappen zoals nectar. Het zijn de vrouwtjes die steken; ze zuigen bloed omdat ze de voedingsstoffen (eiwitten) die hierin zitten nodig hebben voor het leggen van eitjes. Op één bloedmaaltijd kunnen ze een paar honderd eitjes leggen, ongeveer eens in de drie dagen.
1. Voorkom sporten in de buitenlucht. Muggen komen op de chemicaliën in je adem en zweet af, met name carbondioxide, en worden aangetrokken tot beweging en hitte. Dat betekent dat jij extra verleidelijk bent op het moment dat je jezelf flink in het zweet werkt buiten.
De kans is daarom klein dat er een substantiële hoeveelheid alcohol in de maag van de mug terechtkomt, legt Willem Takken uit. Hij is hoogleraar medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen Universiteit. Muggen kunnen dus waarschijnlijk niet dronken worden.