Hoe ontsla je een bestuurslid bij een vereniging? Je kan eerst proberen om het buiten de vergadering om te regelen. Lukt dat niet dan zal de Algemene vergadering de bestuurder moeten ontslaan. Het orgaan binnen de vereniging die de persoon heeft benoemd kan deze ook ontslaan.
Je kan zelf jouw bestuursfunctie opzeggen. Dit doe je schriftelijk en stuur je naar de andere bestuurders. Tijdens de vergadering zal hier een besluit over worden genomen.
Als je jouw bestuursfunctie wilt opzeggen moet je dat schriftelijk doen. Een mailtje is ook voldoende. Dit stuur je aan de andere bestuurders. In het bestuur gaan jullie bespreken hoe jullie een nieuw bestuurslid gaan vinden.
Ontslag van bestuurders
Bestuurders kunnen ontslagen worden, zonder dat er een ontslagvergunning nodig is van het UWV Werkbedrijf. Het ontslag vindt plaats door een besluit van de AVA of RvC, doorgaans nadat zij de bestuurder gehoord hebben.
Tot slot kan een bestuurslid worden ontslagen. Dit kan alleen als de statuten in een ontslagprocedure voor een bestuurslid voorzien. Wanneer de statuten hierin voorzien kan de daarin beschreven procedure worden gevolgd om een bestuurslid te ontslaan.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.
Wel schrijft de wet voor dat de statuten de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders moeten bevatten. In veel statuten is opgenomen dat het bestuur zichzelf benoemt (coöptatie), dat de bestuurders zijn benoemd voor een periode van vier jaar en dat zij één- of tweemaal herbenoembaar zijn.
De benoeming van een bestuurder wordt meestal door de algemene vergadering van aandeelhouders gedaan.
In de vereniging is het orgaan dat iemand in zijn bestuursfunctie heeft benoemd, ook degene die hem kan ontslaan. Tenzij in de statuten anders is geregeld, is dit de Algemene Vergadering (AV). Wettelijk kan dit zonder opgaaf van redenen, maar meestal zal dit in de praktijk natuurlijk wel gebeuren.
De statutair bestuurder moet in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord en om zijn zienswijze op het voorgenomen ontslag te geven. Daarvoor moet hij zich behoorlijk kunnen voorbereiden. Als hij daartoe onvoldoende gelegenheid heeft gekregen, dan kan de bestuurder het ontslag aanvechten.
Er is geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn voor het bestuur van een vereniging. Dat betekent dat een secretaris in principe onbeperkt kan aanblijven.
Wat is decharge? Decharge wordt omschreven als het verlenen van kwijting aan een bestuurder voor het gevoerde beleid. Door decharge te verlenen doet de vennootschap afstand van het vorderingsrecht op een bestuurder.
Ja, een combinatie van voorzitter en andere bestuursfuncties is mogelijk. Dit moet dan wel in de statuten van de vereniging zijn opgenomen.
Taken burgemeesters
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
In een vereniging zijn de leden de baas. Het hoogste orgaan van de vereniging is de Algemene Ledenvergadering. De ALV neemt alle belangrijke besluiten: wie gaat er in het bestuur, wat is de begroting, welke regels hanteren we onder elkaar? De ALV vergadert ieder voorjaar en soms in het najaar.
Moet een vereniging een voorzitter, secretaris en penningmeester hebben? Ja, verenigingen moeten volgens de wet een voorzitter, secretaris en penningmeester hebben. Maar je kunt in de statuten wel anders bepalen. Bijvoorbeeld een andere of juist geen functieverdeling.
VvE bestuur benoemen of ontslaan
Een VvE bestuur afzetten wanneer hij niet functioneert is niet zomaar mogelijk. Er zal eerst een vergadering georganiseerd moeten worden waarin het functioneren en het gewenste ontslag op de agenda gezet wordt.
Een dagelijks bestuur is niet verplicht
Het bestuursorgaan kan dan de nodige dagelijks bestuurders benoemen. De benoeming van de dagelijks bestuurders moet worden bekendgemaakt op dezelfde manier als de benoeming van bestuurders.
Een vereniging richt je op met minimaal 2 leden. De leden nemen tijdens een algemene ledenvergadering beslissingen over bijvoorbeeld het benoemen of ontslaan van het bestuur, het goedkeuren van de jaarrekening en het wijzigen van statuten.
Latere bestuurders worden in beginsel benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering neemt daartoe een benoemingsbesluit. Dit besluit kan mondeling worden genomen, maar het is aan te raden om het schriftelijk vast te leggen. Het belang van een benoemingsbesluit kan groot zijn.
Een “titulair” of “functioneel” directeur heeft binnen de vennootschap een functie waaraan de titel directeur verbonden is, net zoals iemand de functie van inkoper kan hebben. De titulair directeur is geen lid van het vennootschapsbestuur.
Statutair bestuurder: Als statutair bestuurder wordt u door een orgaan van de vennootschap benoemd. Bij de oprichting van een BV of NV moeten in de akte van oprichting de eerste bestuurders worden aangewezen. De opvolgende bestuurders worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd.
Het bestuur leidt en vertegenwoordigt de vereniging. De voorzitter, secretaris en penningmeester worden door de algemene ledenvergadering gekozen.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.