De cigale is een insekt en geen krekel zoals veel mensen denken. Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond.
Cigales zitten over het algemeen op boomstammen. Dit biedt een fantastische bescherming, want door hun schutkleur zijn ze bijna onzichtbaar. Het is een kwestie van: je ziet ze niet, maar hoort ze overduidelijk. Bovendien zitten ze in de boom dicht bij hun voedsel, dat bestaat uit plantensappen.
Hoe warmer het is, hoe beter de mannetjes hun best doen de vrouwtjes te verleiden: zij gaan harder zingen. Echt zingen is het trouwens niet, trommelen is een betere omschrijving. Net achter hun borst hebben ze twee trommelorganen met daarin trilplaatjes.
De meeste cicaden worden gezien als eenjarige cicaden, wat echter niet betekent dat ze ook maar één jaar leven. De levensduur kan twee tot vijf jaar zijn, afhankelijk van de tijd die ze nodig hebben om volwassen te worden.
Cicades staan bekend om hun vermogen te kunnen 'zingen', ze maken een geluid dat vaak sterk lijkt op een hoge zoem- tot fluittoon. Het geluid wordt geproduceerd door kleine plaatjes te laten trillen met behulp van sterke spieren.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Cicaden zijn niet gevaarlijk: ze kunnen niet bijten of steken en zijn niet giftig.
Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld. Wij mensen laten ook van ons horen, het wereldrecord voor de luidste stem ter wereld staat op 120 dB.
De cicaden leven normaal 17 jaar onder de grond als nimf - onvolwassen insect - en komen dan allemaal tegelijk tevoorschijn. Nu zijn ze echter in verschillende staten te vroeg opgedoken. Wetenschappers denken dat de klimaatopwarming er iets mee te maken heeft.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Krekels zijn nachtdieren en staan vooral bekend om het hoge, schrille, tjirpende gezang van de mannetjes die vrouwtjes proberen aan te trekken. De zingende soorten hebben een goed gehoor: net onder het middelste gewricht van hun voorpoten bevinden zich tympanische organen, waarmee zij geluiden kunnen waarnemen.
De larven van deze vliegen doden de krekels door ze van binnenuit op te eten. Stille krekels vermijden de vliegen, maar slagen er toch nog in om vrouwtjes te vinden door zich dicht te positioneren bij soortgenoten die wel geluid maken.
De krekel is een stridulant, die tjirpt door met zijn vleugels over elkaar te strijken. De cicade is echter een luide drummer, de Keith Moon van de insectenwereld. Op zijn achterlijf zit een membraan, de timbaal, die een oorverdovend lawaai maakt als hij vibreert.
Embed. In Zuid-Europa hoor je vaak zingende cicaden. Deze grote insecten leven eerst jarenlang als larve onder de grond. Ze komen tevoorschijn om voor het laatst te vervellen en te paren.
1. Blauwe vinvis. Een verrassende nummer 1: de blauwe vinvis is zowel het grootste als het luidste dier op aarde. Hun lage frequentie tonen, waarmee ze communiceren onder water, zijn met zo'n 188 dB kilometers verderop nog te horen.
The Who: Oorverdovend
Bij een concert van Deep Purple wordt in 1972 een volume van 117 dB gemeten en The Who gaat er in 1976 doodleuk overheen met 126 dB. Oorverdovend hard!
Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo'n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
Een cicade heeft een driehoekig lichaam en ziet er uit als een omgekeerde boot: het midden van de rug is veel hoger dan de rest van de rug. De kop is heel klein en moeilijk te zien. Cicades zijn meestal groen of bruin van kleur, sommige soorten hebben felle kleuren.
Voor het bestrijden van cicaden zijn een aantal gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar, waaronder Sivanto Prime, Requiem Prime, Flipper, Mainspring en Closer. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.
De gehele ontwikkelingsduur van ei tot volwassen insect is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en duurt bij 20 tot 23°C 6 tot 11 maanden. Bij 26°C zal dit 4 tot 5 maanden duren en bij nog hogere temperaturen (35°C) slechts 1 à 2 maanden. De levensduur van volwassen huiskrekels wordt geschat op 1 tot 2 jaar.
Het is een warmteminnende en bodembewonende soort die niet veel klimt en holletjes graaft onder graspollen of plantenwortels. Hierin wordt geschuild bij slecht weer of bij verstoring. Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren.
Sprinkhanen en krekels zijn zelf ook voedsel. Veel diersoorten eten ze. Vogels bijvoorbeeld, maar ook kikkers en kameleons, zoals je op de foto's kunt zien. Ze vangen ze met hun lange tongen zo uit de lucht of van plantenstengels af.