Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Een ontluchter of beluchter is aanwezig op de riolering wegens mogelijke onder of overdruk. Bij verkeerde of ontbreken van beluchting of ontluchting kan er slecht spoelen afvoeren ontstaan en stank door droge sifons. Sifons worden door onderdruk of bovendruk leeg getrokken of geblazen met stankoverlast tot gevolg.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Vooral bij sifons van gootsteen en wasmachine e.d. kan een beluchte sifon erg nuttig zijn. Ontluchting betekent dat de lucht in een (meestal grotere) afvoer vrij weg kan komen. Een ontluchter is altijd óók een beluchter want de lucht kan er uit, maar ook er in.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
De rioolbeluchters zijn voorzien van een klep. In een normale situatie blijft deze gesloten. Indien er onderdruk optreedt in de binnenriolering, opent deze klep om vervolgens lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk.
De sifon als beluchter functioneert: heb je een onderdruk in het systeem dan zuigt hij lucht aan (beluchter), maar door het membraan kan er bij overdruk nooit water teruggeduwd worden. Bij een grote waterlozing op het systeem ontstaan er dus geen problemen.
U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt.
Petrichor ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De moleculen verantwoordelijk voor deze geur zijn ontstaan, door chemische reacties van plantenresten en bacteriën, tijdens droog en warm weer.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.
Indien er onderdruk ontstaat in de PVC afvoerbuis van uw riolering wordt het klepje van de PVC beluchter dat normaal gesloten is, geopend. Nu wordt er lucht naar binnen gezogen, waardoor de onderdruk in de leiding verdwijnd.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
“Een luchtsnuiver of beluchter, ook beluchtingsklep genoemd, is een mechanisch toestel dat op afvoerleidingen wordt geplaatst en dat zich opent bij het optreden van een onderdruk in de leidingen, zodat er lucht kan aangezogen worden”, legt Claude Tjoen van Wavin Belgium uit.
Wanneer er ergens in uw buurt een waterleiding kapot gaat, zal er onderdruk in het waterleidingnetwerk onder uw huis ontstaan. Deze onderdruk zal het water van uw leidingen leeg zuigen, maar een beluchterkraan voorkomt dat dit water in het drinkwaterleidingnet belandt.
In het riool kan methaan ontstaan, bijvoorbeeld op plekken waar vet en slib zich ophopen. Bij het inademen van hoge concentraties van methaan wordt zuurstof verdrongen en kunnen de volgende symptomen zich voordoen: Bewusteloosheid. Duizeligheid.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.