Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.
Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen. In tijdnood? Zet je cake dan even in de koelkast.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
Hoe langer u het beslag geklopt heeft, hoe luchtiger het is.En daardoor ook hoe groter de kans dat hij inzakt nadat hij uit de oven komt. En de zwaartekracht speelt dan ook nog mee. Belangrijk is daarom om niet langer te kloppen dan nodig.
Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant. Als hij eenmaal gaar uit de oven komt, moet hij meteen uit het cakeblik gelost worden. Laat de deur van je oven de eerste 50 minuten van het bakproces gesloten”, tipt Reintjens.”Anders zakt je cake gegarandeerd in.”
Als je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag.Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen. Het kan ook zijn dat je iets teveel bakpoeder hebt toegevoegd waardoor hij teveel rijst in de oven en daarna instort.
Als je grote stukken fruit gebruikt die in stukken zijn gesneden, zoals appels, peren, ananas etc., en je merkt dat ze zinken, probeer ze dan in kleinere stukken te snijden . Deze zullen zowel lichter zijn als minder vloeistof bevatten, waardoor ze waarschijnlijk beter in het beslag blijven zitten.
Overmixen is precies wat het lijkt: het proces waarbij een deeg of beslag te veel wordt gemengd, wat doorgaans resulteert in dichte, taaie of ingestorte bakwaren . Te veel gemengd deeg en beslag kunnen er onaantrekkelijk uitzien of aanvoelen, en dat blijft ook zo wanneer het gebakken is.
Kun je cakebeslag bewaren? We raden het niet aan om cakebeslag van tevoren te maken of eventjes te bewaren. Tijdens het bewaren ervan, zul je al snel merken dat de kwaliteit van het beslag achteruit gaat. Het beslag zal minder luchtig worden, waardoor je een minder luchtige cake krijgt.
Je kunt cakebeslag ook met de hand mengen. Roer de ingrediënten om ze vochtig te maken en te mengen, en klop dan 150 slagen voor elke minuut kloptijd (d.w.z. 3 minuten is gelijk aan 450 slagen). Glanzende aluminium pannen zijn het beste als je een cake maakt, omdat ze de warmte van de cake weerkaatsen en een zachte, lichtbruine korst produceren.
Een van de meest voorkomende ongelukken onder bakkers is dat ze te veel baking soda of bakpoeder gebruiken. Weet dat te veel baking soda of bakpoeder in cakes niet alleen leidt tot een metaalachtige en bittere smaak, maar ook een grote bende in de oven kan veroorzaken, omdat de cakes boven verwachting zullen rijzen .
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Een ingezakte cake, of een exemplaar met vochtige randen of bodem: allemaal aanwijzingen die leiden naar het (te) kort laten afkoelen. De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Spuit uw koelrek in .
Voordat u uw cake rechtstreeks op het koelrek plaatst, moet u het rek licht inspuiten met kookspray. Omdat uw cake nog een beetje warm is, voorkomt het plaatsen ervan op een rek met kookspray dat het aan het rooster blijft plakken.
Melk wordt gebruikt om beslag slapper te maken, soms is dat omdat het, zoals bij pannenkoeken, de hele bodem moet bedekken. Als je een ei extra bij het beslag doet om het vloeibaarder te maken kom je tijdens het bakken bedrogen uit. Een ei stolt namelijk bij verhitting, melk doet dat niet, het blijft vloeibaar.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Een cake bak je -over het algemeen- in een cakeblik van 25 cm in 60 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Cupcakes (12 stuks) met dezelfde hoeveelheid beslag bak je in ongeveer 18-20 minuten gaar en goudbruin.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Meestal duurt het 3 tot 5 minuten om eieren en suiker te kloppen met een elektrische mixer om het lintstadium te bereiken. Maar vertrouw niet op tijd. Gebruik in plaats daarvan enkele belangrijke visuele aanwijzingen om te herkennen wanneer het je is gelukt: Textuur: Het mengsel zou aanzienlijk dikker moeten zijn geworden, bijna schuimachtig.
Als je te veel mengt of kneedt, zul je merken dat je deeg gaat wiebelen als je het probeert uit te rekken en dat het heel strak en 'veerkrachtig' aanvoelt. Te veel kneden komt vaak voor als je een standmixer gebruikt om je ingrediënten te mengen, dus het is extra belangrijk om je deeg in de gaten te houden als je het niet met de hand kneedt.
Als je het echt te lang hebt opgeklopt, kun je altijd blijven kloppen tot de room zich scheidt in boter en karnemelk . De karnemelk kan worden afgegoten en gebruikt voor cakes, voeg er gewoon een kneepje citroen aan toe.
Wacht tot de cake is gestold om de kans op inzakken te minimaliseren terwijl u draait . Gebruik het licht van uw oven om te voorkomen dat u de deur opent wanneer u uw cake controleert. Wees super voorzichtig dat u de ovendeur niet dichtslaat! Als u de deur dichtslaat, kan de cake inzakken, net als wanneer u uw bakvormen dichtslaat wanneer u deze uit de oven haalt.
Winkelmerken van suiker zijn vaak fijner gemalen dan merksuiker, wat meer suiker per kopje oplevert , wat ervoor kan zorgen dat de cake inzakt. Winkelmerken van boter kunnen meer vloeibaar vet bevatten, en bloemsoorten meer harde tarwe, wat de cake zwaar maakt. Gemaakt met kwaliteitsingrediënten, is de Lemon Pound Cake mals en boterachtig.
Fruit zinkt
Het betekent dat het mengsel te slap (te vloeibaar) is om het fruit vast te houden . Fruitcakes hebben een grotere hoeveelheid bloem nodig om het fruit gelijkmatig vast te houden. Geglaceerde kersen en ander met suiker bedekt fruit moeten worden afgespoeld en gedroogd (en gehakt als het groot is) voordat ze aan een cakemengsel worden toegevoegd.