De ontlasting kan vervolgens het best bewaard worden in de koelkast, niet in de vriezer. Op dag 3 kunt u het potje ontlasting bij ons langs brengen. Dit kunt u doen op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur, op maandag en donderdag kunt u de ontlasting tot 19.30 uur brengen.
Laat, om dit soort problemen voor te zijn, uw hond of kat regelmatig ontwormen. Ruim de ontlasting van uw huisdier dagelijks op, gooi deze bij het restafval (niet in de groenbak) en was uw handen goed.
Het potje feces moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen, samen met het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein, naar het afnamelaboratorium of bij één van de prikposten worden gebracht. In de tussentijd kunt u het fecespotje in de koelkast bewaren.
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk toiletpapier en doe wat ontlasting in een proper potje. Neem met behulp van het lepeltje dat aan het dekseltje is aangebracht een aantal keren een hoeveelheid ontlasting. Dring daarbij het liefst door in het inwendige van de ontlasting indien deze in vaste vorm is.
Ongeveer tien werkdagen na het opsturen van de ontlastingstest is de uitslag bekend. U krijgt de uitslag van het onderzoek via een brief van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond of kat, of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest.
Lever voor ieder onderzoek een apart potje in. Schrijf uw naam, geboortedatum, de datum en het tijdstip van productie van de ontlasting op het lege etiket op het verzamelpotje. Bewaar het potje in het gripseal zakje, sluit dit af en bewaar het op een koele plaats.
Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen. Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier. Neem met het spateltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
Ontlasting inleveren via een fecespotje
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk toiletpapier en doe wat ontlasting in een schoon potje. Neem met behulp van het lepeltje dat aan het dekseltje is aangebracht aan aantal keren een hoeveelheid ontlasting.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Bewaar de urine in een schoon potje. Let goed op of er geen restjes eten of zeep in zitten, want dit beïnvloedt het urineonderzoek. Breng daarna het monster zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Mocht u niet meteen naar de dierenarts kunnen, bewaar de plas dan maximaal vier uur in de koelkast.
Veel dierenartspraktijken- en klinieken rekenen voor een endoscopisch onderzoek een prijs per minuut. Wie rondkijkt op internet zal verschillende prijzen per minuut tegenkomen die tussen de 7 en 15 euro per minuut liggen.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.
Bij deze bepaling wordt er vastgesteld hoeveel onzichtbaar bloed er in de ontlasting (faeces) aanwezig is. Occult betekent namelijk onzichtbaar. Normaal gesproken zit er geen enkel spoortje bloed bij de ontlasting. Als er sprake is van een bloeding in het maagdarmkanaal, komt er wel bloed in de ontlasting.
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek gebeurt met een poeptest (ontlastingstest). In de test wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat kan een aanwijzing zijn voor darmkanker, of een voorloper van de ziekte.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
In het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt u een ontlastingstest. In de paarse envelop met uw uitnodiging ontvangt u een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u in uw ontlasting (poep). Het staafje doet u daarna terug in het buisje.