Gebruik altijd een vlijmscherp mes. Houd de vis aan de kop vast met je linkerhand met de rug naar je toe. Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf.
Dit is vaak prima te doen, aangezien een forel meestal niet overmatig veel graten heeft. Je kunt de forel ook bakken zonder de graten te verwijderen.
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is. En het is ook nog eens een heel gezond stukje.
Er zit 5,5 gram vet in 1 stuk (120 gram) forelfilet, gerookt, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Doordat de forel al gerookt is kan deze zo worden gegeten. Heerlijk op brood, als amuse of door de pasta.
Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
Kenners beweren dat beekforel of zeeforel een betere smaak heeft dan regenboogforel. Forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue.
Het fileren
We zagen hoe je filets van de graat af snijdt, maar ook hoe je moet vlinderen, waarbij je de graat er meer tussenuit snijdt.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Ontschubben doe je zo!
Koop je een hele vis, die je zelf gaat fileren dan kan het zijn dat de vis nog ontschubt moet worden. Om dit klusje snel te klaren, leg je de vis eerst in kokend water en vervolgens in koud water. Op die manier krijg je de schubben er makkelijker vanaf.
verwijder met een lepel en een vork de bovenste laag van het 'vlees' van de vis die je gaat fileren. Je ziet nu de graat blootliggen. Draai de lepel om, bolle kant boven. Tokkel met je lepel over alle graten.
Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt.
Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand.
De schalen van forel zijn kleiner dan die van zalm. Dit komt grotendeels door de grootte van de vissen. Zalm heeft een meer langwerpig hoofd, het voorste deel van de schedel (rostrum) is prominenter geavanceerd. In forel is het minder uitgesproken, in staat tot iets afgeknotte vorm.
De voor “grondsmaak” verantwoordelijke organische stoffen zijn Geosmine (GSM) en Methylisoborneol (MIB). Ze worden door micro-organismen (vooral algen) geproduceerd. Dit zowel in de natuur als in je systeem. De vis slaat deze smaak op in het vet.
Het verschil tussen een zalmforel en een gewone forel is niet de soort maar het vlees en het formaat. Gewone forel heeft grijs visvlees en zalmforel heeft roze visvlees. De zalmforel wordt ook vaak in een groter formaat verkocht dan gewone forel. De naam zalmforel is een fantasienaam.
Hoe gerookte forel opwarmen? Gerookte forel in aluminiumfolie verpakken en in een oven op 200 °C 5 minuten verwarmen.
Kun je gerookte of gebakken vis invriezen? Je kunt (verse) gerookte of gebakken vis prima invriezen, zolang ze niet te lang op kamertemperatuur hebben gelegen. Wikkel de vis in plasticfolie en start het invriesproces zoals in het stappenplan staat aangegeven.