Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Alle ROP-vissen moeten worden geëtiketteerd met: "BEWAAR INGEVROREN TOT GEBRUIKSTIJD." Als u de verpakking opent terwijl u de vacuümverpakte vis ontdooit, komt er zuurstof in en de sporen zullen niet de vegetatieve cellen produceren die de toxine produceren . Listeria monocytogenes is een bacterie die voedsel kan besmetten.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Leg de zalm gewoon op een bord of kom om eventuele vloeistof op te vangen, dek het af om te voorkomen dat er geuren ontsnappen en zet het op een koele plek in de koelkast . Kleine stukken hebben een nacht of 8 tot 12 uur nodig om te ontdooien, terwijl grotere stukken of een stuk zalm 24 uur nodig kunnen hebben.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen. In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Dat hangt er van af. Een hele vis moet je onder stromend water afspoelen, van binnen en van buiten, ook al heeft de visboer hem al ontdaan van zijn ingewanden. Visfilet daarentegen moet je niet afspoelen. Dat zou ten koste kunnen gaan van de smaak.
Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt houdbaar ; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag. Voor de beste kwaliteit, vries (0 °F / -17,8 °C of lager) gekookte vis in tot 3 maanden. Bevroren rauwe vis kan het beste binnen 3 tot 8 maanden worden gebruikt; schelpdieren, 3 tot 12 maanden.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
De standaardmanier om uw zeevruchten te ontdooien
Vis een nacht in de koelkast laten ontdooien is de beste manier om de integriteit van de vis te behouden. Dit is ook de veiligste manier om bevroren vis te ontdooien, omdat het geleidelijk ontdooit bij gecontroleerde, koele temperaturen die de groei van schadelijke bacteriën remmen.
Haal de vis de avond voordat je het gaat bereiden uit de vriezer en plaats het in de koelkast bij maximaal 4°C. Laat de vis tijdens het ontdooien in de verpakking waarin deze is ingevroren. Plaats de vis op een schaal en onderin de koelkast, om enig risico op kruisbesmetting te voorkomen.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
De gouden standaard: ontdooien in de koelkast gedurende de nacht
Dit is de eenvoudigste, meest effectieve en waarschijnlijk veiligste methode om zalm te ontdooien, maar het kost ook de meeste tijd. Zolang uw koelkast op een veilige temperatuur wordt gehouden, hoeft u zich geen zorgen te maken over bacteriegroei.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Gerookte zalm kan tot zes maanden in een luchtdichte of vacuümverpakking worden ingevroren voordat het zijn smaak begint te verliezen . Het opnieuw invriezen van gerookte zalm nadat deze is geopend, wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot verslechtering van de felle kleur, smaak en vochtigheid van de zalm.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water. Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is. Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.
Snijd de vacuümverpakking open en leg de verpakking op een bord of ondiepe pan om eventuele vloeistof op te vangen en wacht 8-10 uur (voor volledige filets). Het wordt afgeraden om zeevruchten op kamertemperatuur te laten ontdooien of in water te leggen om te ontdooien. Smaak en textuur gaan op deze manier verloren.
Een nacht in de koelkast
Om optimaal van sashimi te genieten, haalt u het uit de verpakking, wikkelt u het in 2-3 lagen keukenpapier en laat u het een nacht ontdooien in de koelkast .
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.